Menu

Komeet vliegt langs de zon

10/09/2018 - Kometen, Zon
Komeet vliegt langs de zon

Op 10 september 2018 zal komeet 21P/Giacobini-Zinner een passage maken langs de zon die, met behulp van een verrekijker, zichtbaar zal zijn vanop Aarde.

Komeet 21P bestaat vooral uit puin en ijs. Als de komeet de zon nadert, warmt hij op. Hierdoor sublimeert een deel van het ijs en ontstaat er een wolk van stof en gas rond de komeet. Die wolk wordt dan weer door de stralingsdruk en zonnewind van de komeet weggeblazen en ontstaat er een staart. Veel kometen hebben een staart, zo ook komeet 21P.

Komeet 21P is ongeveer twee kilometer groot en cirkelt in een ovaalvormige baan rond de zon. De komeet heeft ongeveer 6,5 jaar nodig om rond de zon te vliegen. Komeet 21P is één van de weinige kometen die een bezoek hebben gehad van een satelliet. In 1985 scheerde de International Cometary Explorer langs de komeet. Komeet 21P is ook bekend van de Draconiden: een jaarlijkse terugkerende meteorenzwerm. In oktober passeert onze planeet door het spoor van de de komeet waardoor de achtergebleven stofdeeltjes in de aardse atmosfeer belanden.

Komeet 21P zal zichtbaar zijn met een verrekijker. Al moet je wel geduld hebben en goed zoeken om hem te vinden. Uiteraard is de komeet niet zichtbaar als het bewolkt weer is.

Let op: omdat je in de richting van de zon moet zien, moet je zeker je ogen beschermen tegen het zonlicht. Rechtstreeks naar de zon kijken zonder bescherming kan permanente schade aan de ogen opleveren.