Menu

Cassini’s Grand Finale

16/04/2018 - Orbiter, Ruimtevaart, Saturnus

Ruimtesonde Cassini is begonnen aan zijn Grand Finale. Vanaf april tot september zal de ruimtesonde Cassini aan een totaal nieuwe en zijn laatste missie beginnen. Op 26 april maakte de sonde zijn eerste “duik” tussen de ringen van Saturnus. Dit zal hij komende maanden enkele keren doen. De data die tijdens de duikvluchten wordt verzameld zal via het Deep Space Network teruggestuurd worden naar de Aarde. Ook zal de sonde enkele durvende flyby’s uitvoeren op de maan Titan. In de loop van september zal de sonde zijn laatste duik uitvoeren op volgens neer te dalen naar Saturnus en daar hoogstwaarschijnlijk verpletterd worden door de enorme druk.

Cassini heeft na een reis van 7 jaar de planeet Saturnus en zijn manen 13 jaar lang geobserveerd. Dankzij Cassini zijn we veel te weten gekomen over de mooiste planeet in ons zonnestelsel. Het einde van Cassini is nabij, zijn brandstof raakt stilaan op. Eenmaal dat gebeurd zal de ruimtesonde ongecontroleerd rondzweven in de ruimte met kans dat deze zal neerstorten op één van de manen van Saturnus.

Tijdens zijn laatste maanden zal de ruimtesonde ons nog steeds data en foto’s doorsturen van zijn duikvluchten en flyby’s. Zijn laatste missie zal vooral gaan om de samenstelling van de ringen beter te begrijpen, alsook om de magnetische velden van Saturnus in kaart te brengen. Alsook tijdens zijn allerlaatste duik naar Saturnus zal de sonde gegevens blijven doorsturen over de samenstelling van de atmosfeer van Saturnus, tot het contact word verbroken.

Cassini’s missie en leven zal eindigen op 15 september 2017.