Menu

Curiosity sukkelt met glitch

26/09/2018 - Exploratie, Mars, MSL Curiosity, Rovers & Landers
Curiosity sukkelt met glitch

De Marsrover MSL Curiosity sukkelt sinds 15 september 2018 met een lastige glitch. Hij kan namelijk geen verzamelde data meer doorsturen naar Aarde. Sindsdien staakt Curiosity al zijn wetenschappelijke onderzoeken.

Buiten die glitch werkt de rover nog heel goed. Hij kan wel data van zichzelf naar Aarde sturen, maar geen verzamelde wetenschappelijke data. Het probleem is gerelateerd aan het interne systeem van de rover. Iets zorgt ervoor dat hij de locatie waar de verzamelde data opgeslagen staat niet kan bereiken.

Het team achter Curiosity is positief over het herstel van de rover. In het verleden is de rover al enkele malen getroffen door systeem- en softwarefouten, sommigen erger dan deze. Curiosity beschikt zelf over een backupsysteem. Als blijkt dat de fout erger is, zal de rover switchen naar zijn backup computer om verder te gaan met wetenschappelijk werk terwijl het team achter de rover het probleem zal proberen om te lossen.

Sinds september 2014 is Curiosity bezig met het verkennen van de voet van Mount Sharp, die tot 5,5 kilometer reikt. Curiosity is de steenlagen aan het onderzoeken om zo sporen te vinden hoe het komt dat Mars van een warme, natte wereld veranderd is naar een koude, droge planeet.