Menu

Opportunity duikt op in foto

26/09/2018 - Mars, Rovers & Landers, Ruimtevaart
Opportunity duikt op in foto

NASA’s MRO heeft een foto gemaakt van de Marsrover Opportunity. De foto toont nog een stoffige atmosfeer waarop de rover te zien is.

Sinds juni heeft het team achter Opportunity nog steeds niets gehoord van de rover. Sinds 11 september is JPL begonnen met het verhogen van het aantal berichten naar de 14-jaar-oude Marsrover. 

De storm was zo krachtig om genoeg stof in de lucht en atmosfeer te blazen en zo het zonlicht te blokkeren. Daardoor kan Oppy zijn batterijen niet opladen en is hij sindsdien in slaapmodus gegaan. Normaal zou de rover vanzelf wakker worden wanneer de zonnepanelen voldoende zonlicht kunnen opnemen. De kans bestaat echter dat door de lange stilte de batterijen beschadigd zijn en niet volledig meer kunnen opgeladen worden, wat negatief is voor de rover. De zonnepanelen zijn hoogstwaarschijnlijk bedekt met stof, wat het opnemen van zonlicht ook vertraagt.

De Tau, een meeteenheid waarmee de hoeveelheid zonlicht word bekerend, tijdens de storm over Oppy’s locatie bereikte een waarden van meer dan 10 wat weinig zonlicht betekend). De laatste weken en maanden is de Tau drastisch gedaald. Op 20 september, wanneer de foto genomen werd, is een Tau gemeten van 1,3 (wat weinig zonlicht betekend).

Het team achter Opportunity blijven positief en hopen dat de rover ooit wakker zal worden.

MRO maakt foto van Opportunity na de zandstorm.