Menu

Zandstormen op ander planeten

26/09/2018 - Exploratie, Maan, Saturnus
Zandstormen op ander planeten

Zandstormen komen niet alleen op onze planeet voor. Recent raasde er een zandstorm over de hele planeet Mars. Nu rolt er en zandstorm over Titan, de maan van Saturnus.

In de jaren 1930 werden de eerste beelden gemaakt van een zandstorm die als een golf over de Sahara Desert rolde. Nu hebben wetenschappers beelden gemaakt van een soortgelijke storm op een andere wereld, namelijk op Titan, de maan van Saturnus. Dit maakt Titan het derde hemellichaam, naast Aarde en Mars, die zandstormen kunnen hebben.

Data van de Cassini-missie heeft wetenschappers helpen begrijpen over het ontstaan van zandstormen op de maan Titan. Titan is een vrij actieve maan en beschikt over een koolwaterstofcyclus. Net zoals op Aarde, waar de Atlantische Oceaan zorgt voor orkanen, vormen methaan en ethaan op Titan krachtige stormen rond de evenaar. De zon zorgt ervoor dat die stormen verdampen tot koolwaterstofmoleculen. Deze unieke methaancyclus werd ontdekt toen een wetenschappelijk team drie oneven, equatoriale vermeldingen zagen in sommige infraroodbeelden van Cassini.

Wetenschappers gingen er van uit dat het ging om methaanwolken. Er werden modellen gemaakt die aangaven dat deze kenmerken verband hielden met de atmosfeer van Titan. De “wolken” bleven ook dicht tegen de oppervlakte hangen en waren maar tijdelijk zichtbaar. Ze bleven slechts 11 uur tot vijf weken zichtbaar. Omdat de wolken regelmatig over duingebied rond de evenaar werden ontwikkeld, gingen wetenschappers ervan uit dat het om stofwolken ging.