Menu

Noodlot slaat toe voor Marsrovers

01/10/2018 - Exploratie, Mars, MSL Curiosity, Rovers & Landers, Ruimtevaart
Noodlot slaat toe voor Marsrovers

NASA zit op dit moment met de handen in het haar. Hun beide Marsrovers Opportunity en Curiosity zitten in de problemen. De ene, Opportunity,  is al een tijdje onbereikbaar vanwege de zandstorm. De andere, Curiosity, heeft computerproblemen.

Opportunity is sinds juni 2018 stil. De Marsrover heeft zonlicht nodig om zijn batterijen op te laden. Maar door een zandstorm die zowat de hele planeet Mars bedekte werd het zonlicht afgesneden waardoor de rover zijn batterijen niet meer kon opladen en dus ook niet meer kan functioneren. Sinds eind augustus is de storm gaan liggen en is de hemel beginnen opklaren waardoor er weer zonlicht schijnt. NASA gaat ervan uit vanaf zodra de zonnepanelen van Opportunity licht opvangt, hij vanzelf opnieuw wakker word. Echter is dit nog altijd niet gebeurd. Recent heeft de orbiter MRO een foto kunnen maken waarop de rover te zien is. NASA blijft positief en blijft dagelijks luisteren naar een signaal van de rover. De grote vraag blijft echter of Opportunity nog in leven is.

Sinds begin september kamt ook Marsrover Curiosity met problemen, meer bepaald met computerproblemen. Door een softwarefout is de rover niet in staat zijn bewaarde onderzoeksresultaten op te halen en naar Aarde te versturen. Het goede nieuws is dat de rover, in tegenstelling tot Opportunity, verder nog wel normaal functioneert. Ook reageert de rover op commando’s die vanaf de Aarde worden verstuurd. Curiosity beschikt over twee computers, A en B. Standaard werkte de rover met computer B, de andere computer dient als reserve. NASA bereid echter de reservecomputer voor omdat deze mogelijk nodig zou zijn om de situatie van de andere computer te onderzoeken. NASA blijft optimistisch en verwacht dat de problemen snel van de baan zijn. 

Ook al zijn beide rovers deels of volledig buiten strijd, toch mag NASA niet klagen. Beide rovers gaan langer mee dan verwacht. Opportunity werd gelanceerd in 2003. De oorspronkelijke missie zou 90 dagen duren, de rover is reeds 14 jaar actief. Zijn tweelingbroer Spirit heeft het zeven jaar vol gehouden. Curiosity werd in 2011 gelanceerd voor een missie van twee jaar. Ook hij is langer actief dan gepland.

Toch hopen we allemaal dat beide rovers terug gezond en wel zullen zijn.