Menu

Japan zet twee rovers op planetoïde

02/10/2018 - Exploratie, Planetoïden, Rovers & Landers, Ruimtevaart
Japan zet twee rovers op planetoïde

De Japanse ruimtevaartmaatschappij JAXA heeft met succes twee rovers op de planetoïde Ryugu gezet. De ruimtesonde Hayabusa2 is in december 2013 met de twee rovers gelanceerd. Sinds juni 2018 draait de sonde in een baan rond de planetoïde. Standaard hield de sonde een afstand van zo’n 20 kilometer, maar in september 2018 verkleinde de sonde die afstand drastisch naar 55 meter. Dit om de twee rovers los te laten. Beide rovers zijn met succes geland op de planetoïde.

In tegenstelling tot Curiosity en Opportunity die over het oppervlak rijden, “hoppen” of springen deze rovers. Ze maken kleine sprongetjes om zich te verplaatsen over het oppervlak van de planetoïde.

Voor JAXA is het een opluchting dat beide rovers succesvol zijn geland. Het is de tweede poging van JAXA om een lander op een planetoïde te zetten, en de eerste keer in de ruimtevaartgeschiedenis dat dit gebeurd. JAXA heeft 13 jaar geleden met de Hayabusa (1) reeds een poging ondernomen om een lander op een planetoïde te zetten, dat mislukte. 

Als alles volgens plan verloopt zal de sonde Hayabusa2 in oktober 2018 nog een lander op de planetoïde zetten. Die lander zal dan een kleine put maken en er materiaal uithalen. Het is dan de bedoeling dat Hayabusa2 met het verzamelde materiaal terug naar de Aarde vliegt. 

De foto’s hieronder zijn gemaakt door beide rovers tijdens hun landing en hun eerste “hop”. De eerste foto is gemaakt door de Orbiter Hayabusa2 zelf op een afstand van 64 meter boven het oppervlak van de planetoïde.