Menu

Phobos lijkt toch meer gemeen te hebben met Mars

02/10/2018 - Hypothese, Maan, Mars
Phobos lijkt toch meer gemeen te hebben met Mars

Een nieuwe hypothese suggereert dat de Marsmaan Phobos toch meer gemeen lijkt te hebben met Mars dan eerst werd gedacht. 

Phobos is één van de duistere manen van het zonnestelsel. Het duistere uiterlijk en de vreemde vorm hebben ertoe geleid dat wetenschappers vermoeden dat Phobos eigenlijk een gevangen genomen planetoïde is afkomstig uit de Kuipergordel. De planetoïde zou uit de gordel werden gekaatst (door een botsing) en in het zonnestelsel terecht zijn gekomen. Daar is hij wat de dicht in de buurt van Mars gekomen en door de zwaartekracht zijn ingevangen. 

Wetenschappers hebben een nieuw onderzoek opgestart om meer duidelijkheid te scheppen over de herkomst van Phobos. Wetenschappers hebben de maan bestudeerd met midden-infraroodstralen. Het resultaat daarvan werd vergeleken met dat van een meteoriet die in 2000 in Brits-Columbia (Canada) in neergestort en waarvan een vermoeden is dat deze afkomstig is van een planetoïde. Bij het vergelijken blijkt dat Phobos niets lijkt op de meteoriet. Sterker nog, het spectrum van Phobos heeft veel weg van een veelvoorkomend vulkanisch gesteente. En laat de korst van Mars nu net voor een groot deel opgebouwd zijn door dat gesteente.

Wetenschappers gaan ervan uit dat Phobos mogelijk een restant is van een inslag die in het vroege bestaan van Mars plaats vond. Ze gaan niet beweren dat Phobos volledig uit Martiaans materiaal bestaat. Mogelijk is de maan opgebouwd uit een mix van puin afkomstig van Mars en puin afkomstig van het ingeslagen materiaal.

Het onderzoek is zeker niet ten einde. Pas als materiaal afkomstig van Phobos kan geanalyseerd worden, kan met zekerheid worden gezegd hoe de maan is ontstaan. Het goede nieuws is dat de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA in 2024 een sonde wil sturen naar Phobos. Het is de bedoeling dat tijdens die missie, net als de huidige Hayabusa2 op Ryugu, materiaal wordt verzameld en naar Aarde wordt teruggebracht.