Menu

Kepler uit voorzorg in Safe Mode

03/10/2018 - Exoplaneet, Kepler, Ruimtevaart, Telescoop
Kepler uit voorzorg in Safe Mode

NASA heeft besloten om de planeetjager Kepler uit voorzorg in Safe Mode of slaapstand te zetten. Dit werd beslist op basis van data waaruit blijkt dat de richtprestaties van de telescoop verslechterd zijn ten opzichte van de voorbije weken. Om de kostbare data te behouden heeft NASA dus beslist om de telescoop tijdelijk uit te schakelen om geen risico’s te maken.

In oktober 2018 zal het team achter de telescoop contact maken met Kepler via het Deep Space Network. Men zal dan de opdracht geven om de grote antenne op Aarde te richten zodat m’n alle verzamelde data kan versturen naar Aarde.

Het defect van de richtprestaties heeft mogelijk te maken met te weinig brandstof. Het is dus best mogelijk dat tijdens het contact met de telescoop het versturen van de data niet lukt. NASA kan niet met zekerheid zeggen hoeveel brandstof de telescoop nog heeft. Dit komt omdat er geen zwaartekracht is in de ruimte en de brandstof “zweeft” in de tank. Het is dus onmogelijk om na te gaan hoeveel brandstof er nog aanwezig is. Kepler werd in 2009 gelanceerd met 12 kilogram brandstof aan boord, genoeg voor zo’n tien jaar. De originele missie van Kepler duurde 3,5 jaar maar is wegens succes verlengd. Ondertussen is Kepler aan zijn negende jaar bezig. NASA gaat er van uit dan de brandstof bijna op is.

Als alle data met succes in binnengehaald zal NASA proberen om Kepler op zijn volgende missie sturen, al zal dat heel waarschijnlijk zijn laatste zijn.

Kepler is in 2009 gelanceerd met als opdracht om andere planeten, exoplaneten te vinden die sterk gelijken op onze planeet. Die missie is succesvol geslaagd. Niet alleen heeft de telescoop duizenden planeten gevonden, maar ook een volledig zonnestelsel genaamd TRAPPIST 1. Dit systeem heeft zeven planeten die zeer sterk gelijken op de Aarde. Daarnaast heeft Kepler ook enkele honderden interessante planeten gevonden die de moeite waard zijn om verder te onderzoeken met andere telescopen. Zo’n recente planeet is Wolf 503b, een planeet die twee keer zo groot is als onze planeet en zich in een nabijgelegen zonnestelsel bevind.

Kepler’s opvolger TESS werd in april 2018 reeds gelanceerd. TESS heeft de zelfde opdracht als Kepler, alleen kan TESS in een zichtspeld zoeken die 400 keer groter is dan die van Kepler.