Menu

Mensheid wil opnieuw naar de maan

03/10/2018 - Maan, Ruimtevaart
Mensheid wil opnieuw naar de maan

De mensheid wil opnieuw naar de maan vliegen. Dat blijkt uit de nieuwe plannen van verschillende ruimtevaartorganisaties. 

Zo wil NASA een space station maken dat zal dienen als uitvalsbasis. De start van de bouw van het Lunar Orbital Platform Gateway zou in 2022 moeten beginnen, als alles volgens plan verloopt. Het station zal in een vaste baan rond de maan vliegen, net als het ISS rond de Aarde vliegt. NASA wil in 2030 de eerste mensen naar Mars brengen. De maan kan hiervoor als een perfect tussenstation dienen. Net als voor andere toekomstige missie’s.

Rusland en China slaan de handen in elkaar om de maan te “koloniseren”. Ze hebben plannen om een space station te bouwen op de maan. Dit het het oog op toekomstige missie’s naar o.a. Mars. Eind 2018 zal China een sonde lanceren om de donkere zijde van de maan te bestuderen. Later zal een bemande missie volgen. Zowel Rusland als China staan open om samen te werken met andere organisaties.

Toeristische vluchten naar de maan staan ook op de planning. Verschillende private bedrijven zoals SpaceX (USA) en RSC Energie (Rusland) bieden vluchten aan. SpaceX heeft zelfs al een vlucht gepland. Een Japanse miljardair heeft alle acht zitjes opgekocht. Hij en zeven andere mensen zullen in 2023 een rondje rond de maan vliegen. De plannen van SpaceX zijn zeer ambitieus, zeker als je weet dat het bedrijf tot op heden nog geen mensen in de ruimte heeft gebracht. De raket waarmee de vlucht in 2023 zal doorgaan is zelfs nog in aanbouw. In 2020 heeft SpaceX een testvlucht met de raket gepland. Daarna zal het bedrijf eerst nog een onbemande testvlucht rond de maan uitvoeren, een generale oefening voor het echte werk in 2023. Hoeveel de Japanner heeft betaald is niet bekend.

Ook het Russische RSC Energie heeft plannen om mensen een toeristische uitstap naar de maan te laten maken. Veel van hun plannen hebben ze nog niet bekend gemaakt. Al is wel bekend dat het bedrijf een Soyuz-2 raket zal gebruiken. Een zitje op de raket zal zo’n 120 miljoen dollar (ongeveer 104 miljoen euro).