Menu

Japan zet MASCOT-lander op planetoïde

05/10/2018 - Exploratie, Planetoïden, Rovers & Landers, Ruimtevaart
Japan zet MASCOT-lander op planetoïde

In september 2018 heeft de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA met succes twee landers op de planetoïde Ryugu gezet in het kader van de Hayabusa2 missie. Later, in oktober 2018, hebben ze met succes ook een lander op de planetoïde gezet.

MASCOT, de lander van Hayabusa2, daalde op 2 oktober af naar de oppervlakte van Ryugu om daar 16 uur (!) actief te zijn. Jawel, 16 uur, aangezien de lander een niet-oplaadbare batterij aan boord had. De MASCOT-lander leefde snel en sterfte jong, zoals gepland.

Sterker nog, MASCOT leefde zelfs één uur langer dan voorzien. Hij was dus niet 16 uur maar 17 uur actief op de planetoïde. De tien kilogram zware lander had vier instrumenten aan boord: een camera, een spectrometer, een magnetometer en een radiometer. De lander heeft in die paar uur dat hij actief is geweest veel data verzameld over de planetoïde en doorgestuurd naar het moederschip Hayabusa2. Net zoals de rovers kon MASCOT ook “hoppen”. JAXA heeft voor deze optie gekozen omdat wielen overbodig zijn op een hobbelachtige wereld zonder veel zwaartekracht. 

Het doel van Hayabusa2 en zijn “hoppers” is om wetenschappers de vroege dagen van ons heelal te begrijpen. Een koolstofrijke planetoïde zoals Ryugu heeft mogelijk een grote rol gespeeld in het ontstaan van leven op Aarde. De missie van Hayabusa2 is nog niet gedaan. In het eerste deel van 2019 zal de sonde zelf afdalen naar het oppervlak van de planetoïde om een kleine put te graven. Uit die put zal hij materiaal verzamelen om daarna terug te vliegen naar de Aarde.

Foto door MASCOT tijdens afdaling op 2 oktober 2018.