Menu

Mislukte lancering Sojoez-raket: astronauten terug naar Aarde

12/10/2018 - Ruimtevaart
Mislukte lancering Sojoez-raket: astronauten terug naar Aarde

Het was een snelle en korte vlucht voor de twee astronauten aan boord van de Sojoez-raket. Op 11 oktober 2018 stond de lancering gepland om de twee astronauten naar het ISS te brengen. Enkele minuten na de lancering ontstonden er problemen met het loskoppelen van de draagraket. Op bevel van NASA en Roscosmos hebben de astronauten hun cabine losgemaakt en zijn veilig geland in de steppe van Kazachstan.

Rusland heeft een strafonderzoek geopend om na te gaan wat er verkeerd is gegaan. Vermoedelijk waren en problemen met de tweede trap van de draagraket, maar wat er precies misging is nog niet duidelijk. De twee astronauten hebben met hun cabine een noodlanding moeten maken. Ze verkeren in goede gezondheid.

De Sojoez-raket had uitzonderlijk twee astronauten aan boord. Het was de bedoeling dat ze 180 dagen op het ISS zouden doorbrengen voor wetenschappelijk onderzoek. De Sojoez-raket is de enige manier om astronauten van en naar het ISS te brengen. De raket heeft een goede reputatie, het laatste ongeveer dateert van 1983 waar de bemanning ook ongedeerd bleef. Sindsdien zijn er 90 succesvolle vluchten gemaakt met verschillende types van de raket.

Rusland houd voorlopig alle Sojoez-raketten aan de grond tot er duidelijkheid is over de oorzaak. Daardoor kunnen er geen ruimtevaarders meer naar het ISS gebracht worden. Op zich is dat geen probleem. De huidige bewoners van het ISS hebben voldoende voorraad tot eind december. Daarna keren ze terug met de Sojoez-cabine die vastgekoppeld is aan het ISS. Mogelijk kan het gebeuren dat de huidige bemanning van het ISS langer moeten blijven aangezien ze niet kunnen afgelost worden. Ze kunnen echter niet oneindig blijven, de cabine waarmee zij gekomen zijn heeft slechts energie tot 210 dagen na lancering (juni 2018).

Het ISS kan wel bevoorraad worden door onbemande raketten van NASA of JAXA (Japan). NASA is bezig met het onderzoeken of deze raketten kunnen gebruikt worden samen met de Dragon-cabine van SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, voor bemande vluchten.

Omdat de bemanning van het ISS voorlopig niet kan afgelost worden is het mogelijk dat het ruimtestation binnen enkele maanden voor onbepaalde tijd onbemand blijft. Op zich geen probleem aangezien het ISS vanop de grond kan bestuurd en gecontroleerd worden. Astronauten voeren grote aantallen wetenschappelijke experimenten uit aan boord van het ISS, het onbemand laten zou dus een wetenschappelijke catastrofe zijn. Sinds 2000 is het ruimtestation continu bemand geweest.