Menu

Update Marsrover Opportunity

12/10/2018 - Mars, Rovers & Landers, Ruimtevaart
Update Marsrover Opportunity

Een maand na het opdrijven van het aantal commando’s hebben wetenschappers nog steeds niets gehoord van Marsrover Opportunity.

NASA heeft geen deadlines vastgelegd voor de missie. Deze maand zal er wel een vergadering volgen over de voortgang en vooruitzichten voor de herstelprocedure, geleid door het Jet Propulsion Laboratory (JPL).

JPL-technici maken gebruik van een combinatie van luister- en commandomethoden voor het geval de rover nog steeds operationeel is. Het is mogelijk dat een laag stof die door de recente globale zandstorm is afgezet geweest op de zonnepanelen van de rover. Die stoflaag blokkeert het zonlicht waardoor de batterijen niet kunnen opladen. Niemand kan vertellen hoeveel stof er op de panelen is afgezet geweest.

Tussen de maanden november en januari vindt er een “winderige” periode plaats op Mars. Die periode heeft in het verleden al bijgedragen aan het opschonen van de roverpanelen van zowel Opportunity als Curiosity. Het team is dan ook hoopvol dat het opruimen van het stof tot gehoor van de rover kan leiden.

De levensduur van Opportunity is al vele malen overschreden. Zowel Opportunity als Spirit werden ontworpen voor een periode van 90 dagen, met de verwachting dat extreme winters en stofstormen hun levensduur kunnen verkorten. Spirit heeft het zeven jaar lang uitgehouden tot communicatieproblemen hem de das omdeden. Opportunity is aan zijn 15de jaar bezig. De rover heeft op 10 juni 2018 voor het laats gecommuniceerd voordat hij in winterslaap werd gedwongen door de groeiende stofstorm.

#OppyPhoneHome