Menu

BepiColombo op weg naar Mercurius

22/10/2018 - Exploratie, Mercurius, Orbiter, Ruimtevaart
BepiColombo op weg naar Mercurius

Op 20 oktober 2018 is de ruimtesonde BepiColombo vertrokken op zijn reis naar de planeet Mercurius. Rond 3u15 Belgische tijd werd de Ariane5-draagraket gelanceerd. De sonde zal iets meer dan zeven jaar naar Mercurius reizen. Verwacht wordt dat hij in 2026 zal aankomen in een baan rond de planeet.

BepiColombo is een samenwerking tussen het Europese ESA en het Japanse JAXA. De plannen voor de sonde zijn meer dan 10 jaar oud. BepiColombi is nog maar de derde missie naar de planeet Mercurius en moet de vele raadsels van de mysterieuze planeet ontrafelen. Na twee eerdere Amerikaanse ruimtemissie’s is BepiColombo nog maar de derde missie naar de planeet. 

Mercurius is de planeet van de extremen: ze is de kleinste planeet van ons zonnestelsel, de planeet die het dichtst bij de zon staat, temperaturen van meer dan 400 graden overdag en min 180 graden ’s nachts, de planeet die constant gebombardeerd wordt met zonnewind. 

De reis naar de planeet is zeer ingewikkeld. De sonde kan niet rechtstreeks naar de planeet vliegen, door de zwaartekracht van de zon zal de sonde steeds versnellen en uiteindelijk opbranden in de zon. Daarom zal de sonde verschillende andere planeten gebruiken als “slinger” om uiteindelijk in een baan rond Mercurius te geraken. BepiColombi zal één keer rond de Aarde vliegen, twee keer langs Venus en vervolgens zes keer langs Mercurius om zich daarna in een vaste baan te settelen.

BepiColombo bestaat uit twee delen, een Europees deel en een Japans deel. Beide delen hebben hun eigen taak. Zo zal het Europese deel zich bezig houden met het observeren van het oppervlak van de planeet, alsook met het inwendige van Mercurius. De Japanse sonde zal zich vooral bezig houden met het bestuderen van het magnetisch veld en de impact van de zon erop. 

Wetenschappers willen vooral antwoorden op raadsels die sinds de vorige missie zijn overgebleven. Zo werd er in 2012 tot ieders verbazing ijs gevonden op de polen van Mercurius. Wetenschappers willen weten hoe dat ijs er komt op een planeet dicht tegen de zon. Ook blijkt de planeet “gekrompen” te zijn. Ook daarop willen we een antwoord en wat impact dit heeft op de planeet. En misschien één van de belangrijkste vragen: heeft Mercurius een vaste of vloeibare kern?. Op deze vragen en meer zal BepiColombo een antwoord moeten geven.

Lancering met de Ariane5 draagraket.