Menu

Hubble kan binnenkort weer aan het werk

24/10/2018 - Hubble, Ruimtevaart, Telescoop
Hubble kan binnenkort weer aan het werk

NASA heeft grote stappen gemaakt om de Hubble telescoop weer aan het werk te krijgen. Op 5 oktober 2018 ging de telescoop in Safe Mode nadat een gyroscoop was uitgevallen. Er moeten nog enkele testen worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de Hubble opnieuw aan zijn wetenschappelijk werk kan beginnen.

Een gyroscoop is een onderdeel dat de snelheid meet waarmee de telescoop draait. Het helpt de telescoop draaien en zich vastzetten op nieuwe doelen. Begin oktober 2018 viel zo’n gyroscoop uit. Na onderzoek bleek dat deze gyro ten onrechte extreem hoge rotatiesnelheden heeft gemeten. Ondertussen heeft NASA de nodige stappen gedaan om de gyroscoop te herstellen. De rotatiesnelheden die de gyroscoop nu meet vallen binnen de verwachte normen.

Het team achter Hubble is van plan nog een reeks testen uit te voeren om de prestaties van de gyroscoop te evalueren onder de omstandigheden die lijken op wetenschappelijke observaties waaronder het verplaatsen naar doelen, vastzetten op een doel en nauwkeurig richten. Nadat deze testen zijn voltooid, wordt verwacht dat Hubble spoedig kan terugkeren naar zijn wetenschappelijke activiteiten.