Menu

Kepler Status Update

24/10/2018 - Kepler, Ruimtevaart, Telescoop
Kepler Status Update

Begin oktober 2018 werd Kepler uit voorzorg in Safe Mode geplaatst. NASA heeft dan de opdracht gegeven om de verzamelde data van zijn laatste opdracht door te sturen naar Aarde, dit is intussen succesvol gebeurd. 

Wanneer het team achter Kepler contact maakte met de telescoop via het Deep Space Network, ontdekte ze dat Kepler zichzelf opnieuw in Slaapstand heeft gezet (verschillend van Safe Mode). Het team probeert de oorzaak te achterhalen.

Een waarschijnlijke oorzaak is het brandstoftekort. De telescoop dreigt al enkele maanden zonder brandstof te vallen. NASA kan niet met zekerheid zeggen hoeveel brandstof de telescoop nog heeft. Dit komt omdat er geen zwaartekracht is in de ruimte en de brandstof “zweeft” in de tank. Het is dus onmogelijk om na te gaan hoeveel brandstof er nog aanwezig is. Kepler werd in 2009 gelanceerd met 12 kilogram brandstof aan boord, genoeg voor zo’n tien jaar. De originele missie van Kepler is al enkele malen verlengd. Ondertussen is Kepler aan zijn negende jaar bezig.