Menu

Mars Express volgt bizarre wolk op Mars

30/10/2018 - Mars
Mars Express volgt bizarre wolk op Mars

Sinds 13 september 2018 houd ESA’s Mars Express een “rare” wolk in het oog die boven de 20-km hoge vulkaan Arsia Mons blijft zweven.

Ondanks zijn locatie is de wolk niet gelinkt aan vulkanische activiteit, maar eerder een waterijswolk die wordt aangedreven door de invloed van de helling van de vulkaan op de luchtstroom. Dit verschijnsel wordt een orografische wolk of luwe wolk genoemd. Het verschijnsel komt regelmatig voor in deze regio van de planeet.

De wolk werd voor het eerst gespot op 10 oktober door de VMC-camera van Mars Express. Die camera heeft het verschijnsel de afgelopen weken honderden keren afgebeeld als een witte langwerpige wolk die zich tot 1500 kilometer ten weste van de vulkaan kan uitstrekken.

Het uiterlijk van de wolk varieert gedurende de hele martiaanse dag. Zo groeit de wolk in de lengte tijdens de ochtend bijna evenwijdig met de evenaar. Op een bepaald moment kan de wolk een grootte aannemen die zelfs telescopen op Aarde kunnen waarnemen.

De vorming van waterijswolken zijn gevoelig aan de hoeveelheid stof er in de atmosfeer aanwezig is. Het is dus niet uitzonderlijk deze zo’n wolk verschijnt na een globale stofstorm in juni en juli. De informatie die tijdens deze storm werd verzameld zijn belangrijk voor het begrijpen van het effect van stof op de ontwikkeling van de wolken en de variabiliteit ervan gedurende het jaar.