Menu

Parker Solar Probe breekt record

30/10/2018 - Flyby, Ruimtevaart, Zon
Parker Solar Probe breekt record

De Parker Solar Probe (PSP) is officieel recordhouder voor “dichtste benadering van de zon door een mens-gemaakt object”. Het ruimtevaartuig vliegt richting de zon en bevind zich op een afstand van 42,7 miljoen kilometer verwijderd van de oppervlakte van de zon, wat tevens het record is. Nog nooit in een ander ruimtevaartuig dichter bij de zon geweest. De PSP behaalde het record op 29 oktober 2018.

Het vorige record werd door de Duits-Amerikaanse sonde Helios 2 in april 1976 vastgelegd. Naarmate de PSP-missie vordert, zal de sonde herhaaldelijk zijn eigen records breken. De sonde zal uiteindelijk een benadering maken van van 6,16 miljoen kilometer van de zon.

Er wordt verwacht dat de PSP ook het record zal breken als de snelste ruimtesonde die naar de zon reist. Het vorige record van heliocentrische snelheid staat op 246,9 kilometer per uur, behaald door de Helios 2 in april 1974.

Het team achter de PSP meet periodiek de snelheid en positie van het ruimtevaartuig met behulp van het Deep Space Network (DSN). Men zend een signaal naar het ruimtevaartuig die op zijn beurt een signaal terugstuurt naar het DSN, waardoor het team de snelheid en positie kan bepalen op basis van de timing en karakteristieken van het signaal.

De Parker Solar Probe begint op 31 oktober 2018 aan zijn eerste ontmoeting met zonne-energie en blijft steeds dichter naar de zon vliegen tot hij zijn eerste perihelion bereikt (het punt dat het dichtst bij de zon ligt dat de sonde kan bereiken). Dat zal gebeuren op 5 november 2018. De sonde zal te maken krijgen met extreme hitte en stralingsomstandigheden terwijl hij de mensheid voorziet van ongekende close-ups observaties van de ster. De waarnemingen die de PSP zal maken zullen belangrijke kennis toevoegen aan de inspanningen om de zon te begrijpen.