Menu

Missie van Dawn officieel ten einde

08/11/2018 - Dwergplaneet, Exploratie, Orbiter, Planetoïden, Ruimtevaart
Missie van Dawn officieel ten einde

Op 1 november 2018 heeft NASA bevestigd dat de missie van Dawn is afgelopen nadat de sonde twee keer de geplande communicatie met het Deep Space Network heeft gemist. De sonde zit, zoals verwacht, zonder brandstof waardoor ze niet meer in staat is haar antenne naar de Aarde te richten om contact te maken of haar zonnepanelen naar de zon te richten. De sonde zal gedurende 20 jaar in een vaste baan rond Ceres blijven en zal niet neerstorten. Wetenschappers willen het risico vermijden dat de sonde Ceres zou besmetten met aardse microbacteriën. Ceres is te interessant en een tweede missie naar de dwergplaneet is niet uitgesloten.

Dawn werd in 2007 gelanceerd en heeft als eerste ruimtesonde twee objecten uit de asteroïdegordel bezocht. In 2011 bereikte Dawn het tweede grootste object uit de gordel: Vesta. Later reisde Dawn door om in 2015 aan te komen bij de dwergplaneet Ceres. Hiermee is Dawn ook de eerste die een dwergplaneet uitvoerig heeft bezocht.

Hiermee is Dawn de tweede sonde die NASA verliest op korte tijd. Op 30 oktober 2018 kwam de missie van Kepler ook ten einde nadat de brandstof van de sonde opgeraakte. NASA beschouwd beide sondes als pionieren uit de ruimtevaart. Beide missie’s leverde grote wetenschappelijke ontdekking uit het ontstaan van het zonnestelsel.

Voor meer informatie over de missie van Dawn sturen we u graag door naar het artikel over Dawn.