Menu

Marslander InSight geland op rode planeet

27/11/2018 - Exploratie, Mars, Rovers & Landers, Ruimtevaart
Marslander InSight geland op rode planeet

Foto: Tweede foto van InSight enkele minuten na de landing. Foto door NASA.

Na een tocht van een half jaar of zo’n 485 miljoen kilometer is de nieuwe Marslander InSight met succes geland op de rode planeet. Dat bevestigd NASA op 26 november 2018. De opdracht van InSight bestaat uit het observeren van de oppervlakte van de planeet, het klimaat en de binnenkant van de planeet.

De reis en de landing verliep feilloos. InSight heeft de befaamde “7 minutes of Terror” overleeft. Dit zijn zeven spannende minuten waar het ruimtetuig de afdaling inzet en de atmosfeer van Mars binnentreed. Tijdens deze minuten is er ook geen communicatie mogelijk. Het ruimtetuig moet binnen die zeven minuten zijn snelheid verminderen van ongeveer 20.000 kilometer per uur naar bijna nul om veilig te kunnen landen. Het enige wat het team achter InSight dan kan doen is bang afwachten tot het ruimtetuig zelfs een signaal verstuurd. Om 20.54 uur Belgische tijd stond het ruimtetuig veilig op Martiaanse grond.


De opdracht van InSight bestaat voornamelijk uit het observeren van de oppervlakte en de binnenkant van de planeet. InSight is een soort van seismoloog en is de eerste sonde die de binnenkant van een andere planeet gaan onderzoeken. InSight zal de bevingen op Mars observeren en zo de samenstelling van de lagen onder het oppervlak bestuderen, net als op Aarde gebeurd om het binnenste van onze planeet te bestuderen. InSight zal niet specifiek opzoek gaan naar sporen van mogelijk leven, maar door de samenstelling van het interieur te bestuderen kan men wel bepalen of Mars ooit een goede basis is – of was – voor mogelijk leven.

InSight heeft ook een Belgisch kantje. De Koninklijke Sterrenwacht van België zal helpen bij het bepalen van de locatie van InSight. Door middel van radiogolven kan de locatie bepaald worden en kan men zo bekijken hoe snel Mars eigenlijk rond zijn as draait. Daarnaast zal de KSB ook het landingstraject van InSight reconstrueren om weer te weten te komen over de atmosfeer van Mars. Ook zal het Belgisch team helpen met het analyseren van de seismologische gegevens die InSight zal verzamelen.

De opdracht van InSight zal zo’n twee jaar duren.

Eerste foto van InSight vlak na de landing. Foto door NASA.
Eerste foto van InSight vlak na de landing. Foto door NASA.