Menu

InSight

27/11/2018 - Exploratie, Mars, Rovers & Landers, Ruimtevaart
InSight

Marslander InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) is een missie dat deel uitmaakt van NASA’s Discovery programma. Zijn opdracht is de inwendige structuur van de planeet Mars te bestuderen. InSight zal dus de lagen onder het oppervlak bestuderen door middel van boringen en seismologie. InSight zal Mars onderzoeken op de zelfde manier waarop onze planeet is bestudeerd.

Het idee
Eerdere missie’s naar Mars hebben slechts enkel de geschiedenis van het oppervlak van de planeet onderzocht. Valleien, vulkanen, rotsen, bodem, … werden zorgvuldig onderzocht door onder meer de Marsrovers. Het onderzoeken van het interieur van de planeet is dus uniek. Mars is geologisch minder actief dan de Aarde. Zo heeft Mars bijvoorbeeld geen platentektoniek. Daardoor is haar geschiedenis nauwkeuriger bewaard gebleven in de bouwstenen van de planeet. Door de studie van de kern, mantel en korst hoopt met inzicht te krijgen in de processen van rotsachtige planeten in ons zonnestelsel. 

Opdracht
InSight’s hoofdmissie is dus het onderzoeken van de inwendige structuur van Mars door middel van seismologie. De lander zal de Marsbevingen observeren en meten. Op dezelfde manier wordt ook het interieur van onze planeet geobserveerd. Daarnaast zal InSight ook de “temperatuur” van de planeet meten, de temperatuurstromen die zich ondergronds bevinden. Door dit te meten en te observeren kan bepaald worden hoe warm de kern van Mars is en of deze vast of vloeibaar is. Nog nooit heeft een andere marsmissie voor deze gegevens kunnen zorgen.

Ontwerp van InSight
Het ontwerp van de InSightmissie gebruikt dezelfde methoden als de Orionlander van de Phoenixlander in 2007. Die missie was een succesvol ontwerp. Daarom werd het ontwerp ook gebruikt voor InSight zodat er geen nieuwe methode moest ontworpen worden (wat de missie duurder maakt). De InSight lander heeft verschillende instrumenten aan boord om o.a. de seismologische activiteit te meten, de warmtestromen van de planeet te meten en een instrument om enkele diverse parameters te meten. Ook heeft de lander een nieuw instrument meegekregen, ontworpen door het Jet Propulsion Lab van NASA, die de communicatie van de lander zal gebruiken om zo de exacte locatie van de lander kan bepalen. Dit zal gebruikt worden om de rotatie van de planeet nauwkeurig te meten.

Mars Cube One
Samen met de lander werden twee kleine satellieten meegestuurd naar Mars. Deze CubeSats werden ontworpen om de telemetrie van de lander te meten en zo snel mogelijk door de sturen naar de Aarde. Dankzij de CubeSats ws binnen de acht minuten bekend dat InSight met succes is geland. Met de (verouderde) satellieten zou dit meer dan een uur geduurd hebben. De CubeSats hebben geen eigen aandrijving om in een baan rond de planeet te vliegen en maken dus enkel een scheervlucht langs de planeet. De CubeSats werden een kwartier voor landing operationeel en werkten naar behoren. Zoals verwacht ging een half uur na de landing het contact met de CubeSats verloren.

Lancering en landing
De oorspronkelijke lanceerdatum van InSight stond gepland in maar 2016. Maar door enkele technische defecten werd deze uitgesteld. De lancering vond uiteindelijk plaats op 5 mei 2018. Uitzonderlijk is dat InSight gelanceerd is vanop het Vanderberg Air Force lanceercomplex en niet vanop Cape Canaveral. Dit werd gedaan omdat het type raket (Altlas V) en een betrekkelijk lichte vracht geen extra impuls van de draaiing van de Aarde nodig heeft. De landing van InSight verliep feilloos. De lander overleefde met befaamde “7 minutes of Terror” en landde op 26 november 2018. Omstreeks 20.54 uur Belgische tijd kwam het bericht dat InSight op Martiaanse grond stond. Enkele minuten later volgde de eerste foto. Ook de meegereisde CubeSats werkten naar behoren en legde de volledige landing vast. Een kwartier na landing werden de zonnepanelen van de lander geopend. Omdat de CubeSats toen al buiten bereik waren moest de telemetrie hiervan via de satelliet Mars Odyssey verlopen. Het bericht dat de zonnepanelen ontplooid en in werking waren liet dan ook op zich wachten. De komende maanden worden alle instrumenten uitvoerig getest. NASA verwacht dat begin februari 2019 alle instrumenten gebruiksklaar zullen zijn en dat InSight aan zijn opdracht kan beginnen.

Belgische inbreng
Aan de InSight Marsmissie zit ook een Belgisch kantje. De Koninklijke Sterrenwacht van België zal helpen bij het bepalen van de locatie van InSight. Door middel van radiogolven kan de locatie bepaald worden en kan men zo bekijken hoe snel Mars eigenlijk rond zijn as draait. Daarnaast zal de KSB ook het landingstraject van InSight reconstrueren om weer te weten te komen over de atmosfeer van Mars. Ook zal het Belgisch team helpen met het analyseren van de seismologische gegevens die InSight zal verzamelen.


Foto’s door NASA/JPL