Menu

Juno

06/12/2018 - Exploratie, Jupiter, Orbiter, Ruimtevaart
Juno

New Frontier
Juno is een NASA New Frontiers-missie naar de planeet Jupiter. Juno werd gelanceerd op 5 augustus 2011 en zal in een polaire baan om de planeet gebracht worden. Juno zal de samenstelling van de planeet, het zwaartekrachtveld, magnetisch veld en polaire magnetosfeer van Jupiter bestuderen. Juno zal ook zoeken naar aanwijzingen over hoe Jupiter is gevormd, waaronder de vragen of de planeet een rotsachtige kern heeft en de hoeveelheid water die aanwezig is in de diepe atmosfeer. Ook zal de diepe winden van Jupiter worden bestudeerd. Deze kunnen oplopen tot snelheden van 600 kilometer per uur.

Benaming
De naam Juno komt van de Grieks-Romeinse mythologie. De god Jupiter trok een sluier van wolken om zich heen om zo zijn onheil te verbergen, maar zijn vrouw, de godin Juno, was in staat door te wolken te kijken en de ware aard van Jupiter te zien. Juno is min of meer de opvolger van de Galileo-sonde.

Zelfde principe als Galileo
Juno is een 5-jaar durende cruise naar Jupiter, aankomst is gepland rond 4 juli 2016. Bij aankomst zal de sonde 33 keer rond de planeet vliegen in één aardjaar. Juno zal gebruik maken van de zwaartekracht van de Aarde om een snelheidboost te krijgen. Dit zal gebeuren tijdens een flyby langs Aarde in oktober 2013. Juno’s missie is ingesteld op 33 banen om de planeet, waarna de sonde zal crashen op de planeet (net als Galileo). Elke baan duurt 11 tot 14 dagen. Juno zal in een polaire en zeer langgerekte baan om de planeet vliegen, dichtbij de polen (op een afstand van 4300 kilometer). Dit type van baan zorgt ervoor dat de sonde niet te lang in aanraking komt met de straling van Jupiter. Die straling kan schade veroorzaken aan de elektronica en de zonnepanelen van de sonde. Juno is voorzien van een “Juno Radiation Vault”, met wanden van puur titanium van 1 centimeter dik om zo de elektronica te beschermen.

Uitgesteld
Juno werd oorspronkelijk voorgesteld voor een bedrag van ongeveer 700 miljoen Amerikaanse dollar voor een lancering in juni 2009. Echter door budgettaire beperkingen moest NASA de lancering uitstellen naar augustus 2011. Vanaf juni 2011 werd de missie voorgesteld voor ongeveer 1,1 miljard meer dan de eerste voorstelling.

Reisverloop en omloopbaan
Juno werd op 5 augustus 2011 gelanceerd vanop het lanceerplatform Cape Canaveral aan boord van een Atlas-V draagraket en in een baan rond de zon gebracht, een baan die verschillend is van de baan waarmee de Aarde rond de zon draait. In oktober 2013 maakte Juno gebruik van de zwaartekracht van de Aarde om een boost te krijgen richting Jupiter. Na een reis van zo’n vijf jaar kwam Juno op 4 juli 2016 in een polaire satellietbaan rond Jupiter.

De omloopbaan van Juno is zodanig gepland dat de satelliet steeds met de zonnepanelen naar de zon gericht is en nooit in de schaduw van Jupiter terecht komt. De sonde vliegt in een ellipsvormige baan rond de planeet. Dit zorgt ervoor dat de sonde nooit voor lange tijd in het stralingsgebied van de planeet komt. Dit zorgt ervoor dat de sonde voor korte tijd dichtbij de planeet is en voor lange tijd ver van de planeet is. Teveel straling is schadelijk voor de elektronica van Juno.

Uitzonderlijke foto van de Rode Vlek
In juli 2017 heeft Juno een zeer uitzonderlijke en gedetailleerde foto kunnen maken van de Rode Vlek van Jupiter. De sonde passeerde hiervoor op een hoogte van 9000 kilometer. Deze opnames zijn veel gedetailleerder dan de foto’s die Voyager 1 en Galileo maakte, zij verrichten hun waarnemingen vanaf veel grotere afstanden.

Technische problemen
In 2016 kampte Juno met enkele technische problemen waardoor de sonde sommige geplande manoeuvres niet meer kon uitvoeren. Zo bracht een technische fout haar onverwacht in Safe Mode. De boordcomputer schakelde alle instrumenten uit en ging over naar energiebesparende modus. Na onderzoek bleek een foutieve communicatie tussen twee instrumenten de oorzaak. Later werd een manoeuvre geschrapt nadat een technische fout problemen gaf aan de hoofdmotor van de sonde. Daardoor kon een geplande observatie van enkele manen van Jupiter niet meer doorgaan. 

Verlening
Ondanks de verschillende technische problemen is de missie van Juno al enkele malen verlengd. Op 6 juni 2018 besliste NASA om Juno nogmaals te verlengen tot juli 2021. Hiervoor werd een budget goedgekeurd waardoor Juno nog eens drie jaar lang de planeet Jupiter te observeren. Aan het einde van de missie zal Juno, net als zijn voorganger Galileo, de atmosfeer van Jupiter induiken om daarna mogelijk geplet te worden door de enorme druk.