Menu

Officieel: Voyager 2 heeft zonnestelsel verlaten

11/12/2018 - Exploratie, Flyby, Ruimtevaart, Voyager
Officieel: Voyager 2 heeft zonnestelsel verlaten

NASA heeft officieel bevestigd dat de ruimtesonde Voyager 2 ons zonnestelsel heeft verlaten en zich nu in de onbekende interstellaire ruimte bevind.

Voyager 2 is net als zijn broer Voyager 1 zo’n 41 jaar geleden gelanceerd. Het was oorspronkelijk het plan dat beide sondes slechts vijf jaar actief zouden zijn. Ondertussen heeft Voyager 2 zo’n 18 miljard kilometer gevlogen en reist nog steeds verder aan een snelheid van 55.000 kilometer per uur. Een signaal dat Voyager 2 verstuurt heeft zo’n 16,5 uur nodig om de Aarde te bereiken.

NASA kan niet exact bepalen waar de sonde zich op dit moment bevind. Eenmaal buiten de heliosfeer neemt de straling toe. Aan de hand van meetgegevens van de sonde die een plotse toename van straling meten gaat NASA ervan uit dat de sonde zich nu in de interstellaire ruimte bevind.

In 2012 deed Voyager 1 hetzelfde. Daarmee is Voyager 2 dus het tweede door-de-mens-gemaakt object dat het zonnestelsel heeft verlaten. Voyager 1 bevind zich nu op ongeveer 21 miljard kilometer van de Aarde verwijderd. Dat de twee ruimtetuigen na 41 jaar nog steeds doorvliegen is indrukwekkend. De technologie aan boord van de sondes is dan ook 41 jaar oud, een smartphone heeft nu ongeveer 200.000 keer meer geheugen.

Voyager 2 in cijfers:

Schets van waar de Voyager sondes zich nu bevinden.