Menu

NASA blijft geloven in Marsrover

13/12/2018 - Mars, Rovers & Landers, Ruimtevaart
NASA blijft geloven in Marsrover

Het blijft stil rond de Marsrover Opportunity. De rover heeft sinds 10 juni 2018 niet meer van zich laten horen. Dit ten gevolge van een globale stofstorm op Mars. Maar NASA en het team achter Opportunity blijven geloven dat hij nog wakker zal worden.

De 15-jaar oude Marsrover, geland in januari 2004, kwam vast te zitten tijdens een globale stofstorm die de hele planeet Mars bedekte. Die storm blokkeerde het zonlicht zodat Opportunity zijn batterijen niet kon opladen. Eind augustus, begin september 2018 trok de hemel boven Mars opnieuw open, maar Opportunity ontwaakte niet. Mogelijk zijn de zonnepanelen van de rover bedekt met een dikke laag stof waardoor het zonlicht niet kan doordringen.


In de komende maanden zal de wind toenemen op de locatie van de rover. Mogelijk blaast de wind het afgezette stof van de zonnepanelen waardoor Opportunity alsnog kan ontwaken. Het team achter Opportunity geloven niet in het einde van Opportunity. Zij hebben reeds een planning gemaakt voor Opportunity om uit te voeren nadat hij is ontwaakt. 

In november was het even ophef wanneer een signaal werd ontvangen dat van de rover bleek te komen. Opportunity heeft al niets meer van zich laten horen sinds 10 juni 2018. Maar het bleek vals alarm, na verder onderzoek was het onmogelijk dat het signaal van de rover kan komen. Toch blijft NASA optimistisch in Opportunity.

Opportunity landde in januari 2004 op Mars, samen met zijn broer Spirit. Beide rovers waren gemaakt om drie maanden (!) actief te zijn, maar de rovers bleven langer dan verwacht actief. Spirit bleef werken tot 2010, Opportunity doet het na 14 jaar nog altijd goed, tot de storm kwam opzetten.

Foto: landschap van Mars, dat de rand ligt van de 22-kilometer brede Endeavour krater. Foto is gemaakt door Marsrover Opportunity in juni 2017.