Menu

Galileo

13/12/2018 - Exploratie, Jupiter, Orbiter, Ruimtevaart
Galileo

Eerste sonde naar Jupiter
Galileo was een ruimtesonde met als opdracht planeet Jupiter en zijn manen te bestuderen. Galileo is, zoals de naam al doet vermoeden, vernoemd naar Galileo Galilei die in 1610 de 4 grote manen van Jupiter ontdekte. Galileo is gelanceerd op 18 oktober 1989 en is één van de succesvolste missies van NASA. Onderweg naar Jupiter werd de eerste foto van de planetoïde Ida met de maan Dactyl genomen door Galileo. Wanneer in 1994 de komeet Shoemaker-Levi 9 insloeg op de planeet Jupiter, maakte Galileo daar foto’s van.


Strengere veiligheidseisen
Galileo, gelanceerd in oktober 1989, heeft een reis afgelegd van zes jaar naar Jupiter. Aanvankelijk zou de sonde rechtstreeks naar de planeet vliegen. Door het ongeluk met de Spaceshuttle Challenger werden de veiligheidseisen flink aangescherpt en werd de stuwmotor die Galileo zou gebruiken verboden. Galileo maakte dan gebruik van de zwaartekracht van Venus en de Aarde. Zo werd de baan van de sonde eerst geleid via Venus (februari 1990) en daarna twee keer langs de Aarde (december 1990 en 1992). Na de tweede passage langs de Aarde reisde Galileo in drie jaar door naar Jupiter. In december 1995 bereikte de sonde Jupiter. Naast opnames van Jupiter zelf, maakte Galileo ook opnames van de manen van Jupiter. De opnames van Io, Callisto en Europa zijn bijzonder spectaculair.

Problemen met antenne
Om warmteproblemen tijdens de passage langs Venus te vermijden, werden de antennes van Galileo tijdens de reis ingeklapt. Toen men één van de antennes opnieuw wou openklappen, bleek dit niet te lukken. Een team van communicatie-experts werd ingezet om een oplossing te vinden. De antenne die stuk was, was namelijk de hoog-rendementsantenne die werd gebruikt om data opgeslagen door de sonde te versturen naar Aarde tegen een hogere snelheid, tegen een snelheid van 134 kilobit per seconde (de sonde werd gebouwd in de jaren 1980, toen was er nog geen sprake van megabytes en terabytes). Er werd een nieuwe software geschreven die ervoor zorgde dat de gemaakte foto’s werd ontdaan van oninteressante elementen (zoals zwarte achtergrond met sterren). De software zorgde ook voor een compressie op de gegevens. Om dataverlies te vermijden werden de gegevens naar Aarde verstuurd op het moment dat de sonde zich op een verre afstand van Jupiter bevond.

Enkele topprestaties van Galileo


Einde van de missie
In 2003 kwam er een einde aan Galileo. Door jarenlange blootstelling aan de sterke radio-actieve stralingen van Jupiter raakten de diodes in de bandrecorder beschadigd waardoor de sonde geen gegevens maar kon opslaan. Bovendien was de brandstof ver op waardoor men op termijn de baan van de sonde niet meer kon controleren. Om de kans te vermijden dat Galileo zou inslaan op één van de manen en zo het mogelijke aanwezige leven zou besmetten, werd besloten Galileo te laten neerstorten op de planeet. Op 21 september 2003 daalde Galileo voor het laatste onderdeel van de missie de dampkring van de gasplaneet in. Tijdens zijn afdaling bleef de sonde metingen maken. Tot op 200 kilometer, voor de sonde werd verpletterd door de enorme druk, was nog geen oppervlak gevonden. In totaal maakte Galileo 14.000 foto’s van de planeet. De sonde heeft in totaal ruim 4,6 miljard kilometer afgelegd.