Menu

Chinese ruimtesonde bereikt baan rond de maan

28/12/2018 - Exploratie, Maan, Rovers & Landers, Ruimtevaart
Chinese ruimtesonde bereikt baan rond de maan

China heeft met succes zijn maanlander Chang’e-4 in een omloopbaan rond de maan gebracht. Chang’e-4 bevat een rover die begin januari op de donkere kant van de maan zal gezet worden. De donkere kant is nog door geen enkele rover verkend.

Chang’e-4 werd op 7 december 2018 gelanceerd en in een langgerekte transferbaan rond de maan gebracht. Door middel van een remraket is de transferbaan veranderd naar een omloopbaan waarin de sonde zich nu bevind. De komende weken zullen gebruikt worden voor het testen van verschillende instrumenten van de sonde. De landing van de maanrover staat gepland op 3 januari 2019.

China wil de maanrover neerzetten op de donkere kant van de maan, meer bepaald in het gebied van de Von Karman krater, dicht tegen de zuidpool van de maan. Het landingsgebied heeft voor China zowel een symbolische als wetenschappelijke betekenis: Theodore Von Karman was een adviseur van Qian Xuesen, oprichter van het Chinese ruimteprogramma.

De opdracht van Chang’e-4 zal zo’n klein jaar duren en bestaat uit het meten van de oppervlaktetemperatuur aan de donkere kant tijdens de gehele missie, de chemische samenstelling van maanrotsen meten, uitvoeren van lage radiosignalen bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, bestuderen van kosmische stralen en vanop de maan de corona van de zon bestuderen.

Bron: www.zenitonline.nl