Menu

New Horizons levert eerste beelden van sneeuwman

04/01/2019 - Exploratie, Kuiperbelt, New Horizons, Planetoïden
New Horizons levert eerste beelden van sneeuwman

New Horizons maakte op 1 januari 2019 een succesvolle flyby van de ijswereld Ultima Thule, het verst gelegen object in ons zonnestelsel dat bezocht is door een ruimtesonde. Twee kenmerken vallen duidelijk op bij het zien van de eerste foto: Ultima Thule bestaat uit een geheel en het object lijkt sterk op een sneeuwman.

NASA heeft tijdens een persconferentie de eerste beelden vrijgegeven die New Horizons van het object heeft gemaakt. Daaruit blijkt dat de vorm van het object sterk lijkt op een sneeuwpop. Maar wat belangrijker is: het object bestaat uit één geheel. Mogelijk zijn twee kleinere objecten in de loop ter tijd aan elkaar vast komen te zitten. Het zijn net twee delen die één geheel vormen. Wetenschappers noemen vanaf nu het grootste deel Ultima en het kleinere deel Thule.

Daarnaast zijn er nog andere zaken over Ultima Thule. Zo heeft het object een rotatiesnelheid van ongeveer 15 uur. Op basis van kleurenfoto’s wordt bevestigd dat het object rood van kleur is. Verrassend is ook dat er veel verschil tussen de gebieden op het object. Zo zijn er heldere gebieden, die 16% van het zonlicht terugkaatsen, en donkere gebieden die 6% zonlicht terugkaatsen. De “nek” van het object, de plaats waar beide delen aan elkaar vast zitten, blijkt heel helder te zijn. Op de eerste foto’s zijn geen inslagkraters te zien. Ook lijkt het object over heuvelachtige landvormen te beschikken. Maar dat kan pas bevestigd worden wanneer de beelden van hogere resolutie binnen komen.

Dit zijn de eerste resultaten die de ruimtesonde New Horizons ons leverde. Maar dat is slechts 1% van alle verzamelde data. Het kan tot 20 maanden duren wanneer alle verzamelde data de Aarde heeft bereikt. In de komende weken en maanden zullen er dus meer resultaten en foto’s binnenkomen.