Menu

Nieuwe planeet ontdekt uit gegevens van Kepler

08/01/2019 - Exoplaneet, Exploratie, Kepler, Telescoop
Nieuwe planeet ontdekt uit gegevens van Kepler

De ruimtetelescoop Kepler mag dan wel uit dienst zijn, er moet nog een serieuze portie aan verzamelde gegevens van de telescoop geanalyseerd worden. Zo hebben wetenschappers opnieuw een exoplaneet ontdekt.

De ontdekte planeet, K2-288Bb, is kleiner dan Neptunus maar twee maal zo groot als de Aarde, en ze bevind zich in de “bewoonbare” zone. Over de samenstelling van de nieuwe wereld is nog geen bevestiging, dit kan zowel steen zijn als gas. De grootte van de planeet is zeldzaam onder de gevonden exoplaneten.

De planeet bevind zich op 226 lichtjaar in het sterrenbeeld Stier. De planeet ligt in het sterrenstelsel K2-288 dat ook enkele donkere, koude M-type sterren bevat die op een afstand van ongeveer 8,2 biljoen kilometer van elkaar staan (ongeveer zes keer de afstand tussen de zon en Saturnus). De heldere ster is ongeveer de helft zo groot als onze zon en heeft ongeveer een derde van de massa van onze zon. De planeet K2-288Bb draait in 31,3 dagen rond de kleine ster.

De gebruikte gegevens komen uit de 4de observatie van Kepler. Wetenschappers hebben bij het analyseren twee mogelijke planetaire doorgangen opgemerkt. Er is echter een derde doorgang nodig om een ontdekking te erkennen als kandidaat-planeet, echter was er geen derde doorgang. Later bleek het team niet alle gegevens te hebben geanalyseerd. Tijdens het begin van de K2 missie van Kepler (2014-2018), heeft de telescoop zich geherpositioneerd naar een nieuw stukje hemel. Dit leidde tot minuscule veranderingen in de vorm van de telescoop en de temperatuur van de elektronica dat onvermijdelijke invloed had op de gevoelige metingen van Kepler. Om dit aan te pakken negeerde de software die werd gebruikt om gegevens voor te bereiden op analyse en zo werden dus de eerste dagen van de waarnemingen niet bekeken, en dat is waar de derde doorgang zich verschuilde.

Op 30 oktober 2018 kwam de ruimtetelescoop Kepler zonder brandstof te zitten en zo werd zijn opdracht na negen jaar beëindigd. In die negen jaar heeft Kepler duizenden kandidaat-planeten ontdekt rond andere sterren buiten ons zonnestelsel. Zo’n 2600 werden bevestigd als exoplaneet. Ondertussen werkt de opvolger van Kepler – Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) – hard om de resultaten van Kepler te evenaren.

Meer informatie over Kepler.