Menu

New Horizons neemt een pauze

10/01/2019 - Flyby, Kuiperbelt, New Horizons, Ruimtevaart
New Horizons neemt een pauze

Na de succesvolle flyby op de planetoïde Ultima Thule (1 januari 2019), neemt de ruimtesonde een kleine pauze met het verzenden van de verzamelde gegevens.

De gegevensuitval is verwacht en zou ongeveer vijf dagen duren. Dit werd bevestigd door NASA. De sonde zou op 10 januari opnieuw beginnen met data te verzenden naar de Aarde. De uitval heeft te maken met de locatie waar de sonde zich bevind ten opzichte van de zon. Hierdoor ontstaan er storingen die de dataoverdracht via radiogolven naar de Aarde verhinderd. Dit is geen uniek probleem, de Parker Solar Probe die miljarden kilometers verwijderd is van New Horizons en dicht tegen de zon zit ondervind dezelfde storingen.

Zodra New Horizons opnieuw in een gunstige lijn staat met de zon, zal de dataoverdracht opnieuw beginnen. Alle verzamelde data te verzenden kan tot 20 maanden duren. In die gegevens zitten letterlijk honderden afbeeldingen die de sonde gemaakt heeft, daarnaast ook andere, nieuwe gegevenstypes. De wetenschappers die de ontvangen gegevens analyseren zitten tijdens de pauze niet met hun duimen te draaien. Zij hebben werk genoeg met de reeds ontvangen gegevens.

Wanneer New Horizons opnieuw begint met het verzenden van gegevens, zal het wetenschappelijk team klaar staan om die te ontvangen en te analyseren.