Menu

De “bloedsuperwolfmaan” van 2019

21/01/2019 - Aarde, Maan
De “bloedsuperwolfmaan” van 2019

In de ochtend van 21 januari 2019 kon men in België een maansverduistering waarnemen. De verduistering begon rond 3u36 met het hoogtepunt rond 6u12. Opmerkelijk is dat deze verduistering gepaard gaat met drie andere gebeurtenissen: een bloedmaan, een supermaan en een wolfmaan.

Een maansverduistering vindt plaats wanneer de zon, maan en Aarde op één lijn staan met de Aarde in het midden. Daardoor valt de schaduw van de Aarde op de maan. De maan zelf geeft geen licht maar weerkaatst het zonlicht. Wanneer de maan bedekt wordt met een schaduw kan deze dus geen zonlicht weerkaatsen. De maan kleurt dan rood of donkerbruin. Dit fenomeen wordt een “bloedmaan” genoemd.

Net zoals bij de verduistering in juli 2018 hadden we deze keer ook weer een “supermaan”. Dit fenomeen vindt plaats wanneer de maan op de plaats in haar baan dat het dichtste bij de Aarde staat.


Vroeger gaven inheemse Noord-Amerikaanse stammen de verschillende soorten manen een naam. Zo werd de eerste volle maan van een nieuw jaar de “wolfmaan” genoemd.

Het is dus uitzonderlijk dat deze drie fenomenen tegelijk gebeuren. De eerste volgende maansverduistering vindt plaats in 2029. De eerst volgende bloedsuperwolfmaan vindt plaats in 2037.

Hieronder enkele foto’s van de bloedsuperwolfmaan van 2019: