Menu

Planeetjager TESS heeft derde exoplaneet gevonden

21/01/2019 - Exoplaneet, Exploratie, Telescoop
Planeetjager TESS heeft derde exoplaneet gevonden

De planeetjager TESS heeft begin januari haar derde planeet ontdekt, eentje die sterk lijkt op Neptunus.

TESS, die gelanceerd is in juli 2018 heeft ondertussen haar derde exoplaneet gevonden. Deze planeet, HD21749b genaamd, licht op een afstand van 53 lichtjaar en heeft zo’n 36 dagen nodig om een rondje rond zijn ster te maken. De afstand tussen de moederster en de planeet is vrij klein, toch lijkt de temperatuur aan de oppervlakte van de planeet aan de koude kant. Dit maakt de ontdekking extra waardevol. Normaal liggen koude planeten op een verre afstand van de moederster (zoals Pluto) en zijn daardoor moeilijk te bestuderen. Planeet HD21749b is dus vrij uitzonderlijk.

De planeet wordt als een “sub-Neptunus” gerekend omdat deze drie keer groter is dan de Aarde. De massa van de planeet is 23 keer groter dan onze planeet. Er zijn echter geen bewijzen dat het om een rotsachtige planeet gaat. Wetenschappers vermoeden dat het om een gasachtige planeet gaat, maar niet zo gasachtig is als Neptunus of Uranus. Daarvoor ligt de dichtheid van HD21749b aan de lage kant.

TESS heeft signalen gevonden die erop wijzen dat rond de ster HD21749 nog een planeet cirkelt. Het bestaan hiervan moet nog bevestigd worden. Mogelijk lijkt die planeet sterk op de Aarde. Als de ontdekking definitief is zal dit de eerste aardachtige planeet zijn die door TESS werd ontdekt.

De planeten die TESS momenteel heeft ontdekt is nog maar het topje van de ijsberg. TESS is net begonnen met observeren en moet zeker rond 500 duizend nabije sterren opzoek gaan naar exoplaneten. Wetenschappers hopen dat de satelliet zeker 3000 kandidaat-planeten vindt.