Menu

Juno legt nieuwe storm op Jupiter vast

22/01/2019 - Jupiter, Media
Juno legt nieuwe storm op Jupiter vast

Gegevens die de ruimtesonde Juno eind 2018 heeft verzameld tijdens haar passage langs Jupiter laten beelden zien van twee enorme stormen die over de gasreus wervelen.

Naast de reeds gekende Grote Rode Vlek, een storm die bijna 350 jaar oud is, is nog een andere grote vlek gevormd. Deze vlek, bijgenaamd Oval BA, is onder de ogen van wetenschappers gevormd toen drie kleine stormen in 2000 met elkaar botsten. Juno heeft tijdens haar missie de veranderingen van de storm gevolgd en daaruit blijkt dat de vlek bleker is geworden sinds haar vorig bezoek.

De beelden zijn gemaakt door de JunoCam, de camera van Juno die beelden maakt in zichtbaar licht. Op Aarde werd de foto samengesteld uit drie andere foto’s en verbeterd door vrijwillige beeldvormingspecialisten. JunoCam legde de beelden vast toen de sonde op een afstand van 38.300 kilometer en 55.000 kilometer boven de wolken van Jupiter vloog. Juno maakte te beelden in een periode van 10 minuten op 21 december 2018 tijdens haar 16de flyby van de planeet.

De 16de flyby markeert tevens de helft van de missie van Juno. De sonde zal nog tot juli 2021 bij Jupiter blijven om haar werk af te maken. De eerste volgende flyby gebeurt op 12 februari 2019.

Links de Grote Rode Vlek, rechts Oval BA.
Foto door NASA/JPL