Menu

Melkweg en Magelhaense Wolk in botsing met elkaar

22/01/2019 - Hypothese, Interstellair, Stelsels, Zwarte gaten
Melkweg en Magelhaense Wolk in botsing met elkaar

Geen zorgen, de botsing zal pas plaats vinden over twee miljard jaar volgens wetenschappers. Door de botsing is de kans groot dat ons zonnestelsel uit de Melkweg vliegen en in de interstellaire ruimte belanden.

Sterrenstelsels zoals onze Melkweg worden omringd door kleinere satellietstelsels, zoals bijen rond een korf cirkelen. Meestal verloopt dit zonder problemen, maar soms gebeurd er toch een kleine botsing omdat een kleine satellietstelsel zich naar het centrum beweegt. Dit leid dan tot een botsing waarbij het kleinere stelsel wordt verslonden.

De Grote Magelhaense Wolk is zo’n satellietstelsel dat rond de Melkweg cirkelt op een afstand van 163.000 lichtjaar van onze planeet. Wetenschappers dachten dat de wolk miljarden jaren rond de Melkweg zou blijven cirkelen en uiteindelijk zou kunnen ontsnappen van de zwaartekracht van de Melkweg. Een nieuwe studie laat echter zien dat de Wolk op een ramkoers licht met de Melkweg en het binnen twee miljard jaar tot een botsing komt. Twee miljard jaar is een extreem lange tijd in vergelijking met een mensenleven, maar is een vrij kort op kosmische tijdschalen.

Recente onderzoeken laten zien dat de Grote Magelhaense Wolk over meer donkere materie beschikt dan eerst werd gedacht. Hierdoor wordt het stelsel als het ware naar het centrum van de Melkweg toegetrokken. Als dat leid tot een botsing, kan dat grote schade aanrichten aan de Melkweg.

Volgens wetenschappers is de kans groot dat de botsing het grote slapende zwarte gat in het centrum van de Melkweg zou kunnen wakker maken. Het zwarte gat zal vervolgens zich voeden met omringend gas waardoor het zwarte gat zal in omvang zal toenemen. Het gat zal actief worden en energierijke straling uitstralen dat zorgt voor kosmisch vuurwerk.

Wetenschappers gaan ervan uit dat de botsing nog een andere gebeurtenis zal veroorzaken. De kans bestaat dat door de botsing, ons zonnestelsel uit de Melkweg zal geslingerd worden en in de interstellaire ruimte zal belanden. Wat er daarna met onze planeet zal gebeuren is niet bekend.

De Melkweg, waarin ons zonnestelsel zich bevind, zal in de toekomst (over zo’n 4 miljard jaar) een botsing maken met het Andromedastelsel, een naburig sterrenstelsel met dezelfde vorm als de Melkweg, alleen groter. Omdat de buitenste armen van de Melkweg voornamelijk uit lege ruimte bestaat, zullen er naar verwachting weinig directe botsingen gebeuren tussen sterren. Vermoedelijk zullen de twee sterrenstelsels samensmelten.

De toekomst van de Melkweg ziet er dus vrij heftig uit. Gelukkig moeten wij ons geen zorgen maken. De kans is groot dat er tegen dan geen leven meer mogelijk is op de Aarde.

Bron: Scientias.nl/University of Durham, UK
Afbeelding: ESO/VISTA VMC