Menu

15 jaar op Mars voor Opportunity

30/01/2019 - Exploratie, Mars, Rovers & Landers
15 jaar op Mars voor Opportunity

Op 24 januari 2019 begint Marsrover Opportunity aan zijn 15de jaar op Mars. De Marsrover van NASA landde op de Rode Planeet in de regio genaamd Meridiani Planum op 24 januari 2004 en stuurde zijn eerste bericht naar Aarde om 12:05 uur.

Opportunity werd ontworpen om een kleine kilometer te rijden en actief te zijn voor drie maanden. Ondertussen heeft de rover zo’n 45 kilometer op zijn teller staan is 15 jaar actief op Mars. 15 jaar aan de oppervlakte van Mars is niet alleen een mijlpaal voor de verkenningsrobot maar ook voor het getalenteerde team achter de rover die 15 jaar lang bezig is geweest met het uitbreiden van het verkenningsgebied van de rover en het analyseren van de verzamelde data.

Toch hangt er een donkere wolk boven dit jubileum omdat niemand weet wat de exacte status van Opportunity is. Opportunity’s laatste signaal werd op 10 juni 2018 ontvangen vlak voordat een globale stofstorm op Mars hem het zwijgen oplegde. De rover werd gedwongen om in slaapmodus te gaan. De stofstorm blokkeerde alle zonlicht zodat Opportunity niet in staat was zijn batterijen op te laden door middel van zonlicht. Zelfs nadat de storm is afgenomen en de hemel op Mars opnieuw opklaarde, nam de rover nog geen contact op met Aarde. Het team achter Opportunity kan enkel maar “luisteren” naar een signaal van Opportunity. Als ze een signaal ontvangen kunnen ze proberen om hem wakker te maken. Ze doen alles om opnieuw contact te maken met de rover. Maar naarmate de tijd verloopt wordt de kans op een succesvol contact steeds kleiner. Volgens NASA gaat de missie van Opportunity nog steeds verder.

Opportunity werd samen met zijn tweelingbroer Spirit in 2003 gelanceerd en landde op Mars in 2004. Spirit bleef actief tot 2011 na een communicatiefout waardoor contact met Spirit niet meer mogelijk was.