Menu

Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO)

04/02/2019 - Exploratie, Maan, Orbiter, Ruimtevaart
Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO)

Ontwikkeld door NASA’s Goddard Space Flight Center, de LRO is een grote en geavanceerde ruimtevaartuig gepland om te vliegen in een polaire baan om de maan. Na de voltooiing van een eerste toetsing van het ontwerp in februari 2006 en een kritische toetsing in november 2006, werd de LRO verscheept van het Goddard Space Flight Center naar Cape Canaveral Air Force Station. Dit gebeurde in februari 2009. De lancering van de LRO was gepland in oktober 2008, maar deze datum werd verzet tot april 2009 omdat het toestel nog testen onderging in een thermische vacuümkamer. Dan werd de lancering weer uitgesteld naar 17 juni 2009 als gevolg van de vertraging in een prioritaire militaire lancering. Uiteindelijk werd de lanceringsdatum met één dag uitgesteld vanwege een probleem met de spaceshuttle Endeavour. Op 18 juni 2009 werd de LRO gelanceerd voor een missie van maximum vijf jaar. 

De missie van de LRO, die maximum vijf jaar zal duren, is het in kaart brengen van nog onbekende gebieden op de maan. De hoofdmissie is vooral om veilige landingsplaatsen te zoeken en in hoge resolutie in kaart te brengen (max 0,5 meter) om te helpen bij de selectie en karakterisering van de toekomstige landingsplaatsen voor toekomstige bemande missies. Daarnaast heeft de LRO ook nog de opdracht om de poolgebieden van de maan nader te onderzoeken, met inbegrip van waterijs. De poolgebieden ervaren temperaturen van ongeveer -223°C en zijn in staat om waterijs te houden. Daarnaast maakt de LRO ook nog beelden van het achtergebleven materiaal van de Apollo-missies.

Op 23 juni 2009 heeft de LRO aangegeven in een baan om de maan te zijn na vier en een halve dag reizen. Bij lancering werd het vaartuig gericht op een punt waar de maan bij aankomst zal staan. Een midkoerscorrectie was nodig tijdens de reis om het vaartuig in een correcte maanbaan te brengen. Op 15 september 2009 startte de LRO aan de eerste fase van zijn missie: in een baan vliegen om de maan op een afstand van 50 kilometer gedurende één jaar. Na het voltooien van de eenjarige verkenningsfase in september 2010 werd het toestel overgedragen aan NASA’s Science Mission Directorate om de rest van de missie voort te zetten.

Enkele belangrijke resultaten van deze missie.


Naast deze resultaten heeft de LRO ook nog verschillende landingsplaatsen van de voorbije Apollo-missies gevonden.

Momenteel draait de LRO nog steeds in een baan rond de maan. Naast de maan fotograferen in de hoge resolutie wordt hij ook gebruikt om een geschikte locatie’s te vinden voor nieuwe missie’s naar de maan in de toekomst.