Menu

Botsing in de planetoïdengordel

12/02/2019 - Planetoïden
Botsing in de planetoïdengordel

Een botsing in de planetoïdengordel is vrij uitzonderlijk. Ondanks dat de naam doet vermoeden bevat de planetoïdengordel veel lege ruimtes. Een planetoïde moet dus al goed mikken om ergens tegenaan te botsen.

Toch is het onlangs voorgevallen. Er lijkt een botsing te zijn geweest tussen de planetoïde 6478 Gault en een andere planetoïde. Als gevolg daarvan sleept de planetoïde Gault nu een kilometers lang spoor (zo’n 400.000 kilometer) van onbekend materiaal achter zich aan. Het opvallende gedrag van de planetoïde werd begin januari 2019 opgemerkt door astronomen van het ALTAS-project op Hawaï.

Gault is een lid van de Phocaea-familie, een zwerm van kleine rotsblokken die 2,2 miljard jaar geleden zijn ontstaan na een botsing tussen twee planetoïden. De zwerm werd vernoemd naar het grootste overblijfsel van die botsing; planetoïde 25-Phocaea, zo’n 75 kilometer in diameter.

Nader onderzoek moet uitwijzen waaruit de staart van planetoïde Gault juist bestaat. Volgens wetenschappers zou waterdamp het belangrijkste bestandsdeel kunnen zijn.

De planetoïdegordel is een gordel tussen de omloopbanen van Mars en Jupiter. Ondanks dat je zou verwachten dat het vol planetoïden vliegt, bestaat de gordel voornamelijk uit lege ruimte. De bekendste planetoïden uit de gordel zijn Ceres en Vesta, twee planetoïden die recent zijn bezocht door ruimtesonde Dawn. Ruimtesondes die naar planeten zijn gestuurd voorbij Jupiter, zoals New Horizons naar Pluto of de Voyager-sondes, moesten door de gordel passeren. Hun passage door de gordel verliep zonder problemen.