Menu

Opdracht Opportunity officieel ten einde

15/02/2019 - Exploratie, Mars, Rovers & Landers
Opdracht Opportunity officieel ten einde

Het doek valt definitief voor Marsrover Opportunity. NASA heeft op 13 februari 2019 beslist dat de opdracht van de Marsrover officieel ten einde is. Het laatste contact met de Marsrover vond plaats op 10 juni 2018. Sindsdien is er niets meer van hem gehoord.

Een globale stofstorm op Mars heeft Opportunity gedwongen in slaapmodus te gaan. Zowat de hele hemel op Mars werd donker en zonlicht kon niet tot bij de Marsrover geraken. Daardoor was Opportunity niet in staat zijn batterijen op te laden en zijn instrumenten te beschermen tegen de koude. Mogelijk liggen de zonnepanelen van de rover vol met stof en zand.

NASA heeft meer dan 600 keer geprobeerd om contact te leggen met Opportunity, helaas zonder resultaat. In januari werd zelfs een nieuwe methode gebruikt: de “Sweep and Beep” methode. Hierbij wordt niet alleen geluisterd naar Opportunity, maar wordt ook een signaal verstuurd naar de rover om hem te pushen te antwoorden. Deze pogingen haalde echter niets uit. Opportunity blijft zwijgen.

De opdracht van Opportunity was meer dan succesvol te noemen. De rover werd ontworpen om 90 dagen actief te zijn en in die tijd 1000 meter afleggen. De eindcijfers spreken voor zich. Opportunity was 15 jaar actief en legde zo’n 45 kilometer af. De tweelingbroer van Opportunity, Spirit, is al langer stil. In 2009 kwam Spirit vast te zitten in het losse zand. Twee van de zes wielen waren defect waardoor de rover zich niet kon lostrekken. In maart 2010 stopte Spirit met communiceren. Spirit bleef ook langer werken dan gepland, maar niet zo lang als Opportunity.

De belangrijkste ontdekking dat Opportunity maakte over de planeet Mars, is dat Mars ooit mild en vochtig was voor een langere periode. Die omstandigheden waren heel gunstig voor het ontstaan van microbieel leven. Of dat ooit bestaan heeft is onbekend.

Aan de robot die 90 dagen veranderd heeft in 15 jaar aan verkenning:
You were, and are, the Opportunity of a lifetime.
Rust zacht, rover. Je opdracht is voltooid.
Ga maar naar je broer Spirit.
Opportunity Mars Rover (2004 – 2019)
#ThanksOppy