Menu

Dagelijks het weer op Mars dankzij InSight

20/02/2019 - Exploratie, Mars, Rovers & Landers
Dagelijks het weer op Mars dankzij InSight

Het maakt niet hoe koud de winter op Aarde is, kouder dan op Mars zal het hier toch niet worden. Dit kan je vanaf nu dagelijks nakijken dankzij NASA’s InSight Lander.

InSight landde op de Rode planeet in november 2018. Zijn opdracht bestaat voornamelijk uit het onderzoeken van het interieur van de planeet dankzij seismologie, de techniek die gebruikt word om aardbevingen te onderzoeken. InSight is ook uitgerust met instrumenten om de temperatuur te meten, windsnelheden te meten, luchtdruk te meten, … kortom om het weer te bepalen. Al die instrumenten worden samen APSS genoemd (Auxiliary Payload Subsystem). Dankzij deze instrumenten kan InSight gedetailleerde informatie geven over het weer, beter dan elk andere voorgaande lander/rover. Die gegevens maakt NASA nu publiek in de vorm van een weerbericht.

Het weerbericht dat we te zien krijgen enkel over de regio gaan waar InSight is geland (de lander is niet mobiel). De lander meet de gegevens elke seconde van een sol (één dag op Mars) en zend de gegevens dagelijks naar Aarde. Dit zal de lander gedurende twee jaar volhouden. De verzamelde gegevens gebruikt InSight zelf ook om de seizoenen op Mars te bestuderen.

Naast APSS beschikt InSight ook over een instrument genaamd TWINS, Temperature and Wind for InSight. Een instrument gemaakt door het Spaanse astrobiologisch centrum. TWINS wordt gebruikt om te vertellen wanneer sterke winden interfereren met kleine seismische signalen.Maar het kan ook gebruikt worden om, samen met de camera’s van InSight, te bestuderen hoeveel stof en zand er wordt opgewaaid. Wetenschappers kunnen niet met zekerheid zeggen hoeveel wind er nodig is om stof en zand op te tillen in de dunne atmosfeer van de planeet, inclusief globale stofstormen zoals die in 2018 plaatsvond.

Het dagelijks weerbericht van Mars kan je hieronder bekijken, of via de website www.mars.nasa.gov/insight/weather