Menu

Sneeuwpop Ultima Thule is… plat

20/02/2019 - Exploratie, Kuiperbelt, New Horizons, Planetoïden
Sneeuwpop Ultima Thule is… plat

Begin januari 2019 bereikte de sonde New Horizons de ijswereld Ultima Thule, een ver gelegen object in ons zonnestelsel. De eerste beelden die New Horizons van het object maakte lieten zien dat de object sterk lijkt op een sneeuwpop en dat het uit één geheel bestaat.

Een nieuwe reeks foto’s laat echter een verrassend beeld van het object zien. Uit een eerste analyse blijkt dat de kleinste helft van het object niet rond is, zoals werd gedacht, maar eerder de vorm van een walnoot heeft. Het grotere deel van het object lijkt plat te zien, zelfs zo plat als een pannenkoek. De wetenschappers die betrokken zijn bij het New Horizons-project staan zelf voor een raadsel. Voor hen is het volkomen onduidelijk hoe zo’n platte ijswereld kan ontstaan zijn.

Op nieuwsjaarsdag van 2019 maakte New Horizons een succesvolle scheervlucht langs Ultima Thule. Momenteel is de sonde nog steeds bezig met het versturen van de verzamelde gegevens en beelden van het object. De meest recente beelden die we ontvangen zijn gemaakt tien minuten nadat New Horizons de dichtste benadering heeft gemaakt.