Menu

Japanse ruimtesonde daalt af naar Ryugu

22/02/2019 - Exploratie, Orbiter, Planetoïden, Ruimtevaart
Japanse ruimtesonde daalt af naar Ryugu

Eind juni 2018 arriveerde de Japanse ruimtesonde Hayabusa2 bij de planetoïde Ryugu. In september 2018 daalde twee springende rovers naar het oppervlak van de planetoïde. Een maand later werd nog een lander op de planetoïde gezet. Nu is het de beurt voor Hayabusa2 om zelf af te dalen naar Ryugu.

Uiteraard zal Hayabusa2 niet op de planetoïde landen. De bedoeling is dat hij dicht genoeg zal vliegen om oppervlaktemateriaal te verzamelen. De sonde zal tot een korte afstand dalen om daarna een soort kogels afvuren naar het oppervlak. Deze kogels zullen het oppervlaktemateriaal losmaken en doen opvliegen dat vervolgens door de Hayabusa2 zal opgenomen worden. Als alles volgens plan verloopt zal Hayabusa2 het verzamelde materiaal in 2020 afleveren op Aarde.

Omdat men niet goed kon inschatten waaruit het oppervlak van Ryugu bestaat en of dat de hele actie wel zou werken in de ruimte, werd op Aarde eind december 2018 al eens een repetitie gehouden. Men gaat ervan uit dat een groot deel van het oppervlak van de planetoïde bestaat uit regoliet. Maar foto’s van de rovers en lander hebben al laten zien dat in werkelijkheid het oppervlaktemateriaal veel grover is. Ook wilden de wetenschappers weten hoe de kogels in de ruime gaan reageren en welk effect het schot zal hebben op het oppervlaktemateriaal. Het mag natuurlijk niet gebeuren dat het opspringende materiaal de sonde beschadigd. Het experiment verliep voorspoedig en de Japanners zijn dan ook hoopvol dat de actie van Hayabusa2 op een veilige manier zal verlopen.

Als deze actie slaagt, zal Hayabusa2 opnieuw stijgen naar een grotere afstand. Een tweede afdaling staat later dit jaar gepland. De sonde zal dan een groter object afvuren naar het oppervlak met de bedoeling om materiaal dat zich onder het oppervlak bevindt, los te maken en te kunnen verzamelen.