Menu

Israel lanceert hun eerste maanlander

28/02/2019 - Exploratie, Maan, Rovers & Landers, Ruimtevaart
Israel lanceert hun eerste maanlander

Op 22 februari 2019 heeft Israel zijn eerste maanlander gelanceerd. De maanlander genaamd Beresheet, werd succesvol gelanceerd met een Falcon 9 raket van het Amerikaanse privébedrijf SpaceX. Opvallend: de maanlander van Israel is de eerste maanmissie die is betaald met privégeld.

De maanlander zal niet rechtstreeks naar de maan vliegen. De Falcon 9 raket zal de lander in een baan rond de Aarde brengen waarna hij zal worden opgepikt door de zwaartekracht van de maan. Zo zal de lander steeds dichter naar de maan getrokken worden. Als alles goed gaat zal de lander op 11 april 2019 op de maan moeten landen.

Als de landing succesvol verloopt is Israel het vierde land dat een ruimtesonde op de maan zet. De Verenigde Staten, Rusland en China hebben het eerder gedaan. Israel zal echter geschiedenis schrijven met de eerste maanmissie die is gefinancierd door privégeld en niet door de ruimtevaartmaatschappij van het land zoals de VS, Rusland en China.

De sonde heeft enkele wetenschappelijke instrumenten aan boord, maar in vergelijking met andere maanlanders is dat niet veel. Eens geland zal de lander het magnetisch veld van de maan meten en zal het foto’s en andere data doorsturen naar Aarde. De lander beschikt niet over thermische controle waardoor hij mogelijk overhit geraakt als hij een tijdje in de zon staat. Volgens het voorzitter van SpaceIL, het bedrijf achter de missie, gaat de missie niet zozeer over het wetenschappelijke maar is het eerder om aan te tonen hoe vindingrijk het land is op technologisch vlak. Het gaat om een prestigeproject.

Het geld voor deze missie is voornamelijk afkomstig van joodse miljardairs van over de hele wereld. Het project laat zien dat zulke privé-initiatieven in de toekomst belangrijk worden. Zo heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA al reeds de hulp ingeroepen van het privébedrijf SpaceX om voorraden van en naar het ruimtestation ISS te brengen. Ook zijn ze op zoek naar bedrijven die in de toekomst landers op de maan kunnen zetten. De komende tien jaar mogen we dus nog meer van zulke initiatieven mogen verwachten.

De lancering van de maanlander verliep zonder problemen, dat kan niet gezegd worden voor de reis van acht weken. Door een glitch in de software heeft de sonde een manoeuvre gemist. Doordat de computer van het ruimtevaart onverwacht herstartte werd de geplande manoeuvre geannuleerd. De engineeringsteam van SpaceIL, het bedrijf achter de maanlander, onderzoeken de gegevens en analyseren de situatie. Momenteel lijken de systemen van het ruimtevaartuig naar behoren te werken, met uitzondering van de “star-tracker”, een instrument dat voor de lander wordt gebruikt om zich te oriënteren in de ruimte ten opzichte van doelsterren.

De communicatie met de Beresheet verloopt opnieuw zoals gepland. SpaceIL analyseert de situatie geregeld.