Menu

Maanlander maakt selfie met de Aarde

12/03/2019 - Exploratie, Maan, Rovers & Landers, Ruimtevaart

De Israëlische maanlander Beresheet heeft een foto gemaakt van zichzelf met op de achtergrond de Aarde, een zogenaamde selfie.

Op het moment van de foto bevond de maanlander zich op een afstand van 37.600 kilometer van onze planeet. Beresheet is de eerste private lander is onderweg is naar de maan. De foto laat de maanlander zien die pronkt met de vlag van Israël. Achter de maan doemt de Aarde op.

Beresheet werd gelanceerd op 22 februari 2019 vanop Cape Canaveral in Florida. De lander lifte mee op een Falcon-9 raket waarmee ook een satelliet werd gelanceerd. De maanlander vliegt niet rechtstreeks naar de maan, maar blijft eerst rond de Aarde draaien om zo steeds dichter bij de maan te komen. De lander maakt gebruik van de zwaartekracht van de Aarde om zich van de Aarde te lossen. Eenmaal los van de zwaartekracht zal de lander zich laten vangen door de zwaartekracht van de maan. Verwacht wordt dat hij in april 2019 op de maan zal landen.

De reis naar de maan verloopt niet zonder problemen. Zo bleek dat de computer van de lander zichzelf had gereset waardoor de lander een gepland manoeuvre had gemist. Het probleem kon snel worden verholpen waardoor het manoeuvre toch nog kon doorgaan. Als alles goed gaat en Beresheet heelhuids op de maan zal landen, is Israël hiermee het vierde land, naast de VS, Rusland en China, dat een ruimtevaartuig op de maan zal zetten.

De selfie van Beresheet, met op de achtergrond de Aarde.
Foto door SpaceIL