Menu

Meest afgelegen object in ons zonnestelsel ontdekt

12/03/2019 - Exploratie
Meest afgelegen object in ons zonnestelsel ontdekt

Eind december 2018 lieten wetenschappers weten dat ze een nieuwe dwergplaneet ontdekt hadden die, toen, het verst gelegen object in ons zonnestelsel is. De dwergplaneet, bijgenaamd FarOut, ligt op een afstand van 120 AU, dat is dus 120 keer verder van de zon dan onze planeet.

FarOut kon echter de titel van “meest afgelegen object in het zonnestelsel” maar voor een korte duur behouden. De ontdekker van FarOut, Scott Sheppard, heeft namelijk een object gevonden dat nog verder ligt dan FarOut. Dat object kreeg de toepasselijke bijnaam FarFarOut en ligt op een afstand van 140 AU.

Veel over het object is nog niet gekend, hiervoor moet het nog meer bestudeerd worden. Het is ook nog niet duidelijk over welk soort object het gaat (dwerplaneet, planetoïde, …).

Met de vondst van FarFarOut is de zoektocht naar afgelegen objecten volop aan de gang. Wetenschappers hopen hiermee dat ze ooit de mysterieuze “Planeet X” vinden. Verschillende objecten aan de rand van het zonnestelsel lijken het bestaan van deze planeet te betuigen, maar tot op heden zijn wetenschappers er nog niet in geslaagd om de planeet daadwerkelijk waar te nemen.