Menu

De onzichtbare berg van ruimteafval

13/03/2019 - Aarde
De onzichtbare berg van ruimteafval

Op Aarde is de mens druk bezig met het verminderen van afval. Stranden vol aangespoeld afval worden opgeruimd. De grote plastic soep in de oceanen worden aangepakt door slimme ondernemers. Iedereen werkt mee voor een schonere wereld. Toch zijn we één ding vergeten: boven ons hoofd cirkelt ook een grote berg afval, ruimteafval afkomstig van door-de-mens-gemaakte satellieten en raketten. Miljoenen afgebroken stukjes zweven rond onze planeet. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die daaraan iets willen doen.

Ruimteafval is voornamelijk afkomstig van satellieten die door de mens zijn gemaakt en zich in de ruimte bevinden, buiten de dampkring van de Aarde. Het afval is afkomstig van kapotte satellieten of raketten die gebruikt voor lanceringen van satellieten en ruimtevaartuigen. Als die raketten worden afgeworpen, blijven ze rond onze planeet zweven. Ze botsen met elkaar en breken zo in stukken.

De stukken van 10 centimeter en groter zijn gemakkelijk traceerbaar, alleen zijn dat er al zo’n 29 duizend. Al de stukken van 10 centimeter en groter zijn goed voor zo’n 8 miljoen kilo aan afval. Het rondslingerende afval kan voor gevaar vormen, het bemoeilijkt ruimtemissies. Zo moest in 2012 het ruimtestation ISS nog een manoeuvre uitvoeren om een stuk puin te ontwijken. Het afval kan ook satellieten die nog in gebruik zijn ernstig beschadigen en dat kan weer gevolgen hebben voor de digitale communicatie op Aarde.

Gelukkig zijn er enkele bedrijven die verschillende manieren bedenken en proberen om die onzichtbare berg van ruimteafval op te ruimen. Zo wil de Europese ruimtevaartmaatschappij ESA gebruik maken van “harpoenen”. Een harpoen wordt naar een stuk satelliet geschoten en die zich daarna in het stuk boord. Zo kan men dan het stuk afval samen met de harpoen opnieuw binnenhalen. Ook wordt er gekeken naar andere oplossingen zoals robotarmen die het afval uit de ruimte kan plukken, een net dat ruimteafval vangt, … De kans dat ruimteafval op Aarde neerstort is zeer klein. Het grootste deel van het afval zal opbranden in de atmosfeer.

Niet alleen vervuilen we onze eigen planeet, maar ook rond onze planeet.