Menu

Enorme hoeveelheid sterren ontdekt nabij de Aarde

18/03/2019 - Interstellair, Sterren
Enorme hoeveelheid sterren ontdekt nabij de Aarde

Dankzij de metingen van de Gaia-satelliet die in 2013 is gelanceerd hebben wetenschappers een enorme stellaire stroom ontdekt in de buurt van onze planeet. Gaia heeft sinds zijn lancering de 3D-posities, 2D-bewegingen, helderheid en kleur van 1,3 miljard stellen weten vast te leggen. Met die gegevens hebben wetenschappers de 3D-bewegingen van sterren in de ruimte gemeten en de spreiding van deze sterren in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat er in de buurt van de zon en onze planeet een enorme verzameling sterren bevind.

Wetenschappers hebben lange tijd naar de stellaire stroom gezocht. Deze beslaat namelijk een groot deel van de nachthemel. Naar schatting bestaat de stroom uit zo’n 4000 sterren. Daarmee is deze stroom aanzienlijk groter dan de meeste sterrenclusters die bekend zijn in de omgeving van de zon. Ook kunnen we ervan uitgaan dat de meeste sterren uit deze stroom zo’n 1 miljard oud zijn en sinds hun geboorte samen optrekken. Het is pas nu dat we realiseren dat zo’n gigantische stellaire stroom zich enorm dicht tegen de zon bevindt.

In ons zonnestelsel zijn tal van sterrenclusters te vinden. Veel van die clusters worden door de zwaartekracht van de Melkweg uiteindelijk uit elkaar gerukt, voornamelijk omdat de clusters niet uit voldoende sterren bestaat. Daardoor hebben ze zelf niet genoeg zwaartekracht om de sterren bij elkaar te houden. In de buurt van de zon bestaan er enkele clusters die wel krachtig genoeg zijn om enkele honderd miljoen jaren stand te houden. Je zou dan verwachten dat er elders in de Melkweg ook stroom-achtige restanten van clusters te vinden zouden zijn. Dat is precies wat we nu gevonden hebben: een cluster die langzaam uit elkaar wordt getrokken.

Wetenschappers denken aan een volgonderzoek omdat de stellaire stroom zich dicht bij de Aarde bevindt. Zo kunnen wetenschappers de stroom gebruiken om meer te weten te komen over de zwaartekracht van ons sterrenstelsel.