Menu

Chinese maanlander en -rover gaan hun derde maannacht in

21/03/2019 - Exploratie, Maan, Rovers & Landers, Ruimtevaart
Chinese maanlander en -rover gaan hun derde maannacht in

De Chinese maanlander Chang’e 4 bereid zich voor op de derde maannacht sinds de landing. De maanlander en -rover zijn in januari 2019 op de achterkant van de maan geland.

De maan draait rond de Aarde. De omlooptijd van de maan rond de Aarde gebeurd aan dezelfde snelheid als één aswenteling. Daardoor zien wij altijd dezelfde kant van de maan. De “achterkant” van de maan is dus nooit te zien vanop Aarde. De maan draait in 27 dagen rond de Aarde. Dat wil zeggen dat de achterkant van de maan ook wel eens van de zon weg staat. Deze periode noemt men een maannacht. Tijdens deze periode daalt de temperatuur, volgens de recente gegevens van Chang’e 4, tot -190 graden. Om de lander en rover te beschermen tegen de koude wordt tijdens de maannacht beide in slaapstand gebracht.

De kleine maanrover Yutu-2 heeft ondertussen ook zijn verwachte levensduur van drie maanden bereikt. Tijdens deze drie maanden heeft de rover zo’n 163 meter gereden. Maar omdat Yutu-2 nog functioneert, zal hij blijven verkennen op de maan.

Tussen 3 maart en 10 maart werd uit voorzorg de maanrover Yutu-2 tijdelijk uitgeschakeld tegen mogelijke problemen die kunnen veroorzaakt worden tegen extreme, directe zonnestraling. Op dat moment stond de zon in de hoogste positie tegenover de maan. Omdat de maan geen atmosfeer heeft worden de zonnestralen niet gefilterd zoals op Aarde en zijn dus dubbel zo gevaarlijk.

Op 15 maart zijn beide ruimtevaartuigen in slaapstand gebracht. Verwacht wordt dat ze opnieuw ontwaken bij de zonsopgang op 28 maart 2019.

Foto: de maanrover Yutu-2, foto door CLEP/CNSA.