Menu

Methaan op Mars blijft voor discussies zorgen

11/04/2019 - Mars, MSL Curiosity
Methaan op Mars blijft voor discussies zorgen

Een decennium geleden werd de aanwezigheid van methaan ontdekt in de atmosfeer van Mars. Deze ontdekking bracht toen een verhitte discussie op gang. Sommige wetenschappers dachten dat deze ontdekking een goede stap is in de richting van mogelijk leven op de planeet, terwijl andere wetenschappers ervan uit gingen dat het methaan van biologische oorsprong is en afkomstig is uit de bodem van de planeet. Beide kampen werden het niet eens met elkaar.

In 2013 ontdekte de Marsrover Curiosity dat de hoeveelheid methaan in de atmosfeer fluctueert. Normaal zou de hoeveelheid methaan rond de 0,7 deeltjes per miljard volume liggen, maar gedurende een bepaalde periode steeg dat aantal naar het tienvoudige. De discussie laaide weer op. De grote vraag blijft vanwaar het methaan afkomstig is.

Het verhaal gaat nu opnieuw verder nadat de Mars Express, onafhankelijk van Curiosity, opnieuw heeft bevestigd dat er methaan aanwezig is in de omgeving van de Gale-krater op Mars. Uit een nieuwe studie blijkt dat er opnieuw pieken zijn waargenomen van methaan boven de Gale-krater. Hiermee worden opnieuw stappen gezet naar het onderzoeken vanwaar het methaan afkomstig is. Mogelijk wordt er dan toch methaan vanuit de diepte naar boven getransporteerd, al is dit nog steeds niet bevestigd. Toekomstig onderzoek naar de oorsprong van het methaan is nodig om dit uit te wijzen.