Menu

Israëlische maanlander neergestort op de maan

15/04/2019 - Maan, Rovers & Landers, Ruimtevaart
Israëlische maanlander neergestort op de maan

De maanlander van Israël, Beresheet, is op 11 april 2019 neergestort op de maan. Israël had het vierde land kunnen worden dat een lander op de maan zet. Het bedrijf achter de maanlander, SpaceIL, heeft ondertussen al laten weten een nieuwe poging te ondernemen, al is nog niet geweten wanneer.

Een technische storing in één van de componenten van de maanlander veroorzaakte een ketting van gebeurtenissen waardoor de hoofdmotor van de lander defect geraakte. Het team achter de maanlander heeft de motor nog kunnen herstarten, maar op dat moment was de snelheid van de lander te hoog om nog op tijd te kunnen afremmen. Hierdoor heeft de maanlander een harde crash gemaakt op het maanoppervlak.

De storingen begonnen wanneer de maanlander op een hoogte was van 14 kilometer. Net voor de crash maakte de lander nog een foto van het maanoppervlak. Op een hoogte van 150 meter boven het maanoppervlak en tegen een snelheid van 500 kilometer per uur werd het contact met de lander verbroken. Net voor de crash kreeg het team van SpaceIL nog de boodschap dat de hoofdmotor opnieuw online was, maar dan was het helaas al te laat en was de crash onvermijdelijk.

Het is dan niet gelukt voor Israël om een zachte landing te maken op de maan. Toch zal het een nieuwe poging ondernemen binnen een 3-tal jaar, zo heeft de president van Israël laten weten.

Foto credit: Dit is de laatste foto die de Beresheet nog kon maken net voor de crash op de maan. Foto door SpaceIL.