Menu

Commerciële lancering van SpaceX succesvol

15/04/2019 - Ruimtevaart
Commerciële lancering van SpaceX succesvol

De eerste commerciële lancering van de Falcon Heavy-draagraket van SpaceX is succesvol verlopen. De lancering vond plaats vanop de lanceerbasis Cape Canaveral in Florida.

De Falcon Heavy bracht een geostationaire satelliet in een baan rond de Aarde in opdracht van een Saoedische operator Arabsat. De satelliet moet zorgen voor internet, televisie en telefoon in het Midden-Oosten, Afrika en Europa.

Het opmerkelijkste aan deze lancering is dat SpaceX in staat was de twee opduwraketten en de draagraket opnieuw te laten landen. De twee opduwraketten zijn 8 minuten na lancering simultaan geland op Cape Canaveral. De draagraket is twee minuten later op het droneschip “Of Course I Still Love You” geland. Door de raketten opnieuw te recupereren kan SpaceX heel wat geld besparen.

Voorheen was SpaceX er ook al in geslaagd om de opduwraketten en draagraket opnieuw te laten landen, maar toen ging het om enkele testen. Dit is de eerste keer dat bij de commerciële lancering de raketten succesvol zijn geland.