Menu

InSight heeft eerste Marsbeving gedetecteerd

24/04/2019 - Exploratie, Mars, Rovers & Landers
InSight heeft eerste Marsbeving gedetecteerd

De Marslander InSight heeft zijn eerste Marsbeving gedetecteerd sinds zijn landing op de planeet. De waarneming gebeurde met de seismometer en het ging om een vrij zwakke beving. Wetenschappers zijn niet zeker of de beving afkomstig is uit het binnenste van de planeet.

Toch is dit de eerste beving die gemeten word op een andere planeet dan de Aarde. InSight heeft een seismometer aan boord waar deze bevingen mee worden waargenomen. CNES, het Franse ruimtevaartbureau die verantwoordelijk is voor de seismometer heeft bevestigd dat een eerste beving is waargenomen op 6 april 2019. Het was een zwak seismisch signaal maar toch te onderscheiden, zo meldt CNES. Volgens de Amerikaanse NASA is dit de officiële geboorte van een nieuw discipline: Marsseismologie. Wetenschappers hebben maandenlang op de eerste Marsbeving gewacht.

De eerste beving was echter vrij zwak om bruikbaar materiaal op te leveren. Bovendien is het ook niet zeker of de beving uit het binnenste van de planeet afkomstig is. Mogelijk kan de beving voort zijn gekomen uit een inslag van een meteoriet of het effect van de wind. Toch zijn de metingen vergelijkbaar met bevinding die eerder op de maan zijn gedetecteerd. Zo werden tussen 1969 en 1972 duizenden Maanbevingen waargenomen waaruit blijkt dat onze maan nog steeds geologisch actief is.

Na de beving van 6 april zijn er nog andere, zwakkere bevingen gemeten. Wetenschappers onderzoeken waarvan de zwakke bevingen afkomstig zijn. Ook een Belgische professor van de Koninklijke Sterrenwacht België is daarbij betrokken.